Maailman ehkäisypäivän seminaari 26.9.

24.8.2017

Maailman ehkäisypäivän seminaari

”Samat oikeudet, eri haasteet”
 

Lasten hankinnasta päättäminen on ihmisoikeus, joka ei toteudu kaikkien kohdalla.

Tälläkin hetkellä maailmassa on 214 miljoonaa naista, jotka haluaisivat käyttää turvallista ja tehokasta ehkäisyä, mutta heillä ei ole sitä varten tietoa tai ehkäisymenetelmiä. Lapsiluku ylittää perheiden toivoman lapsiluvun varsinkin köyhimmissä maissa. Tällä on vaikutuksia koko maailman kehityksen suuntaan.

Myös Suomessa ehkäisy voi varsinkin nuorille olla liian kallista tai palvelut liian kaukana. Lisäksi tietoa ja neuvontaa ei välttämättä ole tarjolla niin, että se tavoittaisi kaikki ihmisryhmät. 

”Samat oikeudet, eri haasteet” – seminaari etsii ratkaisuja siihen, miten oikeus ehkäisyyn voitaisiin toteuttaa jokaisen kohdalla, jokaisen omista lähtökohdista ja toiveista käsin.

Seminaariin pyydetään ilmoittautumaan etukäteen, viimeistään 20.9.2017 osoitteeseen sanna.kotiranta(at)vaestoliitto.fi.

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Järjestäjät: Eduskunnan Väestö- ja kehitysryhmä, Väestöliitto ja Bayer

Aika: Tiistai 26.9.2017 klo 12-14

Paikka: Pikkuparlamentin auditorio, Arkadiankatu 3, Helsinki

 

OHJELMA: 

Seminaarin juontaa suomalainen YouTube tähti Roni Back
Seminaarissa tarjotaan kevyt lounas klo 11.30 alkaen.

 • 12.00–12.10 Seminaarin avaus Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen

 • 12.10–12.25 Eduskunnan Väestö- ja kehitysryhmän puheenjohtaja Hanna Sarkkinen ”Ehkäisyn saatavuus Suomessa ja globaalisti – ihmisoikeus, joka ei toteudu”

 • 12.25–12.45 Prisca Chakholoma ”Malawin nuoret ja seksuaalioikeudet”

  • Prisca on nuorisoaktiivi ja seksuaalioikeuksien puolestapuhuja. Tällä hetkellä hän työskentelee valmiuksien kehittämisen ja koulutuksen koordinaattorina CYECE:llä Malawissa. CYECE toteuttaa Väestöliiton kehitysyhteistyöhanketta Malawissa.

 • Selvitimme, mitä mieltä kuntapäättäjät ovat maksuttomasta ehkäisystä. Tulosten julkistaminen Roni Back

 • 12.45–13.00 Silja Silvasti (SYL) ”Maksuton ehkäisy -kampanja. Kuka tarvitsee maksutonta ehkäisyä Suomessa?”

  • Turvallinen seksi kuuluu kaikille. Maksuttoman ehkäisyn avulla seksitaudit ja raskaudenkeskeytykset vähenevät. Samalla vähennetään nuorten eriarvoisuutta.

 • 13.00–13.15 Miguel Reyes, Väestöliitto ”Minkälaista seksuaalikasvatusta pojat tarvitsevat? Kokemuksia Poikien Puhelimesta”

  • Riittävän ajoissa annettu seksuaalikasvatus on tärkeää pojille. Viimeistään alakoulun lopulla pojille pitäisi puhua pornosta ja seksistä. Viestin on oltavan positiivinen ja voimauttava. Normatiivisuus ja arvottava seksuaalikasvatus ei ole nykypäivää. Hyvä seksuaalikasvatus sisältää huumoria sekä laajentaa poikien mieskäsitystä.

 • 13.15–13.30 Aziza Hossaini ”Toteutuvatko seksuaalioikeutesi, jos olet maahanmuuttajanuori?”

  • Minkälaista on muuttaa Suomeen aivan toisenlaisesta kulttuurista? Mitä, jos et ole koskaan saanut seksuaalikasvatusta tai kuullut tasa-arvosta tai seksuaalioikeuksista? Minkälaisiin haasteisiin maahanmuuttajanuoret törmäävät ja miten heidän hyvinvointiaan voidaan lisätä?

 • 13.30–13.55 Keskustelua: Miten tästä eteenpäin?

 • 13.55–14.00 Loppusanat

 

 

  

 
 
 

Maailman ehkäisypäivän seminaari 26.9.