Tule: Seksuaalioikeudet ja EU -tilaisuus 7.5. klo 16.30-18.00

27.3.2019

Tervetuloa Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän ja Väestöliiton tilaisuuteen! SEKSUAALIOIKEUDET JA EU: Miten seksuaalioikeuksien vastainen takaisku näkyy Euroopan unionin arjessa? Millaisia keinoja europarlamentaarikoilla on taistella seksuaalioikeuksien vastaista liikettä vastaan? Uhkaako liike myös Suomea? Miten kansalaiset voivat vaikuttaa Euroopan tilanteeseen?

Tule keskustelemaan seksuaalioikeuksien tilasta ja tenttaamaan ehdokkaita, kuinka he aikovat edistää ihmisoikeuksia kunnioittavaa Eurooppaa omassa työssään.

Aika ja paikka: Tiistai7.5.2019 klo 16:30-18:00 Eurooppasalissa (Malminkatu 16, 00100 Helsinki)

Osallistujat: Mukana keskustelemassa eurovaaliehdokkaat Heidi Hautala (vihr.), Anna Jungner-Nordgren (rkp), Ajak Majok (vas.), Sirpa Pietikäinen (kok.), Tuulia Pitkänen (sdp) ja Anna Sirkiä (kesk.).

Tilaisuuden juontaa Eduskunnan seksuaalioikeudet- ja kehitysryhmän puheenjohtaja Hanna Sarkkinen. Alustuspuheenvuoron pitää Väestöliiton asiantuntija Riikka Kaukoranta.

25 vuotta sitten maailman maat sopivat YK:n väestö ja kehityskonferenssissa siitä, että seksuaali- ja lisääntymisterveys ja lisääntymisoikeudet ovat erottamaton osa ihmisoikeuksia. Tätä yhteisymmärrystä vahvistettiin niin Pekingin toimintaohjelmassa, vuosituhattavoitteissa kuin kestävän kehityksen Agenda 2030:ssa. Seksuaalioikeudet näyttivät edistyvän varmaa tahtia.

Viime vuosina seksuaalioikeudet ovat kuitenkin ottaneet Euroopassa rajusti takapakkia. Seksuaalioikeuksia vastustava liike on vahvistunut. Liike on nyt hyvin järjestäytynyt ja rahoitettu ja sillä on valtava lobbauskoneisto myös EU:n sisällä. EU:ssa on nähty useita konkreettisia toimia ja aloitteita naisten oikeuksien ja seksuaalioikeuksien heikentämiseksi: Esimerkiksi Italiassa ja Kroatiassa abortin saaminen on vaikeutunut, koska yhä kasvava määrä hoitohenkilökuntaa kieltäytyy suorittamasta abortteja vedoten omantunnon vapauteen. Puolassa jälkiehkäisypilleriä ei ole enää vuodesta 2017 alkaen saanut ilman reseptiä. Unkarissa pääministeri kielsi viime vuonna sukupuolentutkimuksen opiskelun yliopistoissa perustellen, että sukupuoli on biologinen eikä sosiaalinen kysymys. Ranskan senaatissa järjestettiin helmikuussa abortinvastaisen One of us –liikkeen kolmas vuosittainen seminaari.

Poliittinen retoriikka niin aborttioikeudesta kuin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä on muuttunut paikoin vihapuheen kaltaiseksi.

Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille. Tila on esteetön.

Ilmoittauduthan mukaan 6.5. mennessä lomakkeella https://goo.gl/forms/Er27oHmEKJJLeqzf1

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Kamomilla Ilmonen, kamomilla.ilmonen@vaestoliitto.fi, Puh. +358 40 838 1230