Suomalaista palvelua

Munanjohtimien aukiolotutkimus eli hysterosalpingosonografia

Munanjohtimien aukiolotutkimus eli hysterosalpingosonografia eli HSSG on ultraäänitutkimus, jolla voidaan samanaikaisesti selvittää munanjohtimien aukioloa ja kohdun ja limakalvon rakennetta. 
 

Valmistautuminen tutkimukseen

Aukiolotutkimuksen ajankohta sovitaan yeensä kierron 7. – 10. päivälle niin, että kuukautisvuoto on loppunut kokonaan. Ensimmäinen kunnon vuotopäivä on kierron ensimmäinen päivä eli kierronpäivä 1, kp1. Noin tunti ennen tutkimusta suositellaan otettavaksi kipulääkettä mahdollisten tuntemusten vuoksi.
 

Mitä HSSG-tutkimuksessa tehdään?

Tutkimuksen tekee lääkäri tarvittaessa lapsettomuushoitajan avustamana. Tutkimuksen alussa tehdään gynekologinen tutkimus ja tavallinen emättimen kautta tehtävä ultraäänitutkimus. Tämän jälkeen kohdun kaulakanavaan viedään ohut, taipuisa katetri, joka saadaan pysymään paikallaan täyttämällä katetrin sisällä oleva tyhjä osio pienellä nestemäärällä. Tutkimuksen aikana seurataan ultraäänellä katetrin kautta ruiskutetun ilman ja keittosuolan kulkua munanjohtimissa. Tutkimus kestää noin 10 minuuttia. Lopuksi katetrin nesteosio tyhjennetään ja kohtuonteloon ruiskutetaan keittosuolaliuosta kohdun rakenteen selvittämiseksi.
 

Halutessasi voit seurata tutkimuksen etenemistä monitorista. Mahdollinen kipu tai muut tuntemukset ovat yksilöllisiä ja vaarattomia. Tutkimus voi aiheuttaa kuukautiskivun kaltaista kipua, vaikka munanjohtimet olisivat avoimetkin.
 

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen voi joskus ilmetä kipua vatsan seudulla ja/tai se voi säteillä hartioihin. Jälkikipu on vaaratonta ja johtuu vatsaonteloon kulkeutuneesta keittosuolaliuoksesta ja ilmasta. Kipu on ohimenevää ja sitä esiintyy tavallisimmin tutkimuspäivänä. Kipulääkettä voi tutkimuksen jälkeen ottaa tarpeen mukaan.