Suomalaista palvelua

PGD eli alkiodiagnostiikka

Alkiodiagnostiikan eli PGD:n (preimplantation genetic diagnosis) avulla voidaan alkiosta tutkia tiedossa olevia vakavia perinnöllisiä sairauksia aiheuttavia yksittäisiä geenivirheitä tai kromosomien määrällisiä tai rakenteellisia muutoksia.

 

Lapsettomuusklinikallamme on mahdollisuus tutkia kromosomien rakenteellisia tai määrällisiä muutoksia, joita ovat muun muassa kromosomien väliset translokaatiot. Tasapainoisessa muodossa olevan translokaation kantaja on terve, mutta epätasapainoisessa muodossa translokaatiot voivat aiheuttaa mm. toistuvia keskenmenoja tai vakavia vaurioita syntyvässä lapsessa. Sukupuolen määritys on mahdollista, jos kyseessä on sukukromosomeihin sitoutunut sairaus.

 

Alkiodiagnostiikassa kolmen päivän ikäisestä, vähintään kuusisoluisesta alkiosta otetaan yksi tai kaksi solua, joista tutkittava muutos analysoidaan. Myös blastokystivaiheen alkiosta voidaan ottaa soluja tutkimusta varten, mutta se vaatii kuitenkin menetelmän, jonka avulla tulos saadaan nopeasti.

 

Jos alkioista löytyy tutkitun muutoksen/virheen suhteen terveitä alkioita, kohtuun siirretään yleensä yksi alkio. Loput alkiot voidaan pakastaa.

 

Alkiodiagnostiikan avulla saadaan selville vain tutkittu muutos, ei muita alkiossa mahdollisesti olevia poikkeavuuksia.

 

Lisätietoja halutessasi ota yhteyttä klinikkaamme.