Suomalaista palvelua

Pakastetun ja sulatetun alkion siirto eli PAS/FET

Alkionpakastus- ja sulatusmenetelmät ovat osa koeputkihedelmöityshoitoa (IVF ja ICSI). Alkion pakastus mahdollistaa munasolujen keräyksestä saatujen alkioiden säilömisen ja mahdollisen siirron myöhemmin. Korkeatasoisten pakastusmenetelmien kehittyminen on ollut edellytys siirtymisessä yhden alkion siirtoon.

 

Keskimäärin 95 % alkioista selviytyy pakastus- ja sulatusprosessista vitrifikaatiomenetelmällä.

 

Pakastetun alkion siirto voidaan toteuttaa joko naisen luonnollisessa kuukautiskierrossa tai korvaavan hormonihoidon avulla.

 

Luonnollisessa kierrossa tehtävä hoito tehdään yleensä, jos kuukautiskierto on säännöllinen (26–32 päivää). Ultraäänitutkimuskäynnillä ohjeistetaan ovulaatiohuipun testaaminen kotona tehtävällä testillä (LH-testi). Alkionsiirtopäivä sovitaan alkion iän ja ovulaatiotestin perusteella.

 

Pakastetun alkion siirto tehdään hormonihoidon aikana, jos kuukautiskierto on epäsäännöllinen tai lääkäri on katsonut sen tarpeelliseksi. Estrogeenitableteilla kasvatetaan kohdun sisälimakalvo sopivan paksuiseksi. Keltarauhashormonilla limakalvo muutetaan otolliseksi alkion kiinnittymiselle. Estrogeeniannos sovitaan yksilöllisesti lääkärikäynnin yhteydessä. Alkionsiirtoajankohta sovitaan ultraäänitutkimusten perusteella sekä alkion iän perusteella.

 

Noin joka kolmas pakastetun alkion siirto johtaa kliiniseen raskauteen. Synnytykseen johtavan raskauden alkamisen todennäköisyys on noin 20–25 % alkionsiirtoa kohti.