Suomalaista palvelua

Mistä lapsettomuus johtuu?

lapsettomuus

 

Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuuteen lapsettomuushoidoilla.

Lapsettomuus voi johtua joko miehestä, naisesta tai molemmista. Osalla syy jää tuntemattomaksi. Tavallisimpia lapsettomuuden syitä ovat munasolun irtoamishäiriöt (20–30 % tapauksista), munanjohdinvauriot (10–20 %), endometrioosi (10–20 %) ja sperman laatu (20–30 %).
 

Ikä vaikuttaa hedelmällisyyteen

Vaikeat gynekologiset tulehdukset ja leikkaukset ovat riski hedelmällisyydelle, samoin raskautta suunnittelevan korkea ikä. Yksi syy miksi lapsettomuus näyttää yleistyneen on se, että lasten saaminen siirretään aina vain myöhemmäksi. Tämä saattaa tuottaa aikanaan ikäviä yllätyksiä, sillä naisen ikä vaikuttaa keskeisesti sekä raskaaksi tulemisen todennäköisyyteen että lapsettomuushoitojen onnistumiseen. Ikä on raskauden onnistumisen kannalta tärkein yksittäinen tekijä kaikissa niissä hoitomuodoissa, joissa käytetään naisen omia sukusoluja.
 

Milloin hakeutua lapsettomuustutkimuksiin

Lapsettomuustutkimuksiin kannattaa hakeutua, kun raskautta on yritetty noin vuoden ajan. Aina ei kannata odottaa kokonaista vuotta. Tutkimuksiin on syytä tulla aiemmin, jos nainen on yli 35-vuotias, kuukautiskierto on epäsäännöllinen tai, jos epäilee munanjohdinvauriota tai alentunutta spermanlaatua.