Suomalaista palvelua

Naisen hedelmättömyys

 

Naisesta aiheutuvia syitä hedelmättömyyteen ovat munasarjan toimintahäiriö, munanjohdinvauriot, endometrioosi ja erilaiset kohdun viat. Myös yli- ja alipaino, stressi, ikä sekä sisäsynnytintulehdukset aiheuttavat lapsettomuutta.
 

Munasarjaperäiset hedelmättömyyden syyt 

Naisella tavallisin lapsettomuuden syy on munasarjan toimintahäiriö. Epäsäännöllinen, pitkä kuukautiskierto (yli 37 vuorokautta) voi olla oire ns. polykystiset (monirakkulaiset) munasarjat -oireyhtymästä (PCOS). Siinä mieshormonien eli androgeenien liikatuotto aiheuttaa munarakkulan kehityksen pysähtymisen ja sen seurauksena muun muassa kuukautishäiriöitä sekä munasolun irtoamishäiriöitä.
Maitohormonin (prolaktiini) liikatuotto sekä kilpirauhasen toimintahäiriö voivat aiheuttaa munasolun kypsymishäiriön, jonka vuoksi kaikilta tutkitaan näiden hormonien eritys verikokeella. Munasarjan toiminta häiriintyy myös yli- ja alipainosta, ja silloin tärkeintä on painon saaminen normaalirajoihin. Liiallinen liikunta voi vaikeuttaa raskaaksi tuloa estämällä munarakkulan kasvun.
Noin yhdelle prosentille naisista tulee ennenaikaiset vaihdevuodet eli munasarjojen toiminta loppuu tuntemattomasta syystä jo ennen 40 ikävuotta. Silloin hoitoja omilla munasoluilla ei voida toteuttaa.

Munanjohdinvaurio voi aiheuttaa lapsettomuutta

Noin 15 prosentilla lapsettomuustutkimuksiin tulevista naisista todetaan munanjohdinvaurio. Tämä voi olla seurausta sairastetusta sisäsynnytinelintulehduksesta, pikkulantion alueen leikkauksista tai endometrioosista. Vaurio voi olla toispuoleinen, jolloin raskaus voi alkaa ilman hoitoja, mutta täydellinen tukos estää luonnollisen hedelmöittymisen, ja avuksi tarvitaan koeputkihedelmöityshoitoa. Leikkaushoidolla voidaan joskus avata tukos, mutta se saattaa altistaa kohdunulkopuoliseen raskauteen. Munanjohtimien toiminnan tutkiminen aloitetaan hysterosalpingosonografialla (HSSG). Siinä kohdun sisälle asetetulla katetrilla ruiskutetaan kohtuun lämmintä keittosuolaa ja ilmakuplia, joiden vapautumista vatsaonteloon tarkastellaan ultraäänen avulla. Tarvittaessa munanjohtimien tukosepäily varmistetaan vielä vatsaontelon tähystyksellä.

Endometrioosi heikentää hedelmällisyyttä 

Endometrioositaudissa kohdun limakalvoa esiintyy erillisinä pesäkkeinä kohdun ulkopuolella. Pesäke paksuuntuu ja vuotaa samoin kuin kohdun sisällä oleva limakalvo. Kuukautiskivut sekä yhdyntä- tai tärinäkivut voivat olla merkkejä endometrioosista. Endometrioosi on yleinen sairaus hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Sen voi löytää gynekologisessa tutkimuksessa aristavina nystyinä ja, jos se on vaurioittanut munasarjoja, se näkyy ns. suklaakystinä ultraäänitutkimuksessa. Osa endometrioosipesäkkeistä löytyy vain vatsaontelon tähystyksessä.
Lisätietoja saat Endometrioosiyhdistyksen sivuilta.

Kohtupoikkeavuudet

Kohtuonteloon päin kasvavat lihaskasvaimet eli myoomat ja synnynnäiset rakenneviat voivat häiritä raskauden alkamista ja kulkua. Myös toistuvat kohtuontelon kaavinnat ja tulehdukset voivat aiheuttaa kiinnikkeitä, ja siten hankaloittaa raskauden alkamista. Myoomat todetaan ultraäänitutkimuksessa ja kohtuontelosta saadaan lisätietoa hysterosalpingosonografialla (HSSG).