« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu » Maahanmuuttajat » Tietoa monikulttuurisuudesta » Monikulttuurinen kehrä » Kiintymys

Kiintymys

Kiintymyksen ja kiinnostuksen osoittaminen toista kohtaan kantaa pitkälle. Kumppanin ajatukset kertovat mitä hänen mielessään liikkuu, mitä hän kokee, mitä hänelle kuuluu ja minkälainen päivä hänellä on ollut. Päivittäiset ajatukset muodostavat mielen sisäisiä karttoja. Niistä voi tulla tietoiseksi kysymällä ja jakamalla pieniä ja suuria tapahtumia toisen päivittäisestä elämästä.

Puolisoiden tulee pysytellä toistensa kartoilla ja päivittää yhteisiä karttatietoja riittävän usein. On hyvä antaa toiselle päivittäin hetki aikaa kertoa kuulumisiaan omalla tavallaan, eikä olettaa täysin tuntevansa hänen mielenliikkeitään. Jokaisella on lisäksi oikeus pitää joitain asioita ominaan, eikä siitä ole toisen tarpeellista loukkaantua. Kaikkea ei tarvitse jakaa kumppanin tai kenenkään muunkaan kanssa.

Kaksikulttuurisessa suhteessa on hyvä muistaa, että maahan muuttaneen kumppanin päivittäiset kokemukset suomalaisesta yhteiskunnasta voivat olla hyvin erilaisia kuin mihin itse on tottunut. Kumppani saattaa myös tuntea tarvetta keskustella asioista, jotka suomalaiselle osapuolelle tuntuvat itsestään selviltä.

Tarina: ”Meidän perheellä on aikataulu, johon mahtuu myös molemmille vanhemmille omaa aikaa. Me syödään koko perhe yhdessä joka päivä kello viisi. Soitan myös monta kertaa päivässä puolisolle, käyn jopa päivällä kotona, jos pystyn. Tiedän, että voin olla rauhassa itsekseni, kukaan ei siitä pahastu. Kaksikielisyyttä pitäisi tukea kaikin tavoin ja kannustaa molempiin kulttuureihin, jotta lapset eivät häpeä muun maalaista vanhempaansa.”

22.10.2020 klo 19:08:47