Kondomin käyttöohje
1. Aukaise kondomipakkaus varovasti.
2. Tarkista kondomin rullaussuunta. Vedä esinahka terskan taakse ja aseta kondomi terskan päälle. Purista kondomin päässä olevan pussi tyhjäksi ilmasta.
3. Rullaa kondomi peniksen tyveen saakka.

Kondomin käyttö ja hankinta

Kondomeja voi ostaa kaupoista, huoltoasemilta, kioskeista, apteekeista ja verkkokaupoista. Niiden ostamisella ei ole ikärajaa.

Kondomin käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen itsekseen, ennen kuin sitä tarvitsee seksitilanteessa kumppanin kanssa.  Pojat voivat harjoitella kondomin käyttöä itsetyydytyksen yhteydessä oman peniksen päälle. Tytöt voivat harjoitella kondomin rullaamista omien sormien tai kurkun tai banaanin päälle.

Kondomin voi myös halkaista ja käyttää suuseksisuojana sukupuolielimien päällä.

Myös naisten kondomin asettamista emättimeen kannattaa harjoitella etukäteen. Naisten kondomeja saa tällä hetkellä parhaiten verkkokaupoista.

Kondomin luotettavuus

Kondomi on oikein käytettynä luotettava ehkäisyväline.  Kondomin käytössä tapahtuvat virheet alentavat sen ehkäisytehoa, samoin kuin muidenkin ehkäisymenetelmien kohdalla.

  • Siemensyöksyn jälkeen miehen erektio laskee nopeasti, jolloin kondomi pysyy huonosti paikoillaan. Tämän vuoksi penis tulee ottaa pois esimerkiksi emättimestä, mahdollisimman pian siemensyöksyn jälkeen, kondomista kiinni pitäen.
  • Kondomi voi rikkoutua yhdynnän aikana. Sen vuoksi se on hyvä tarkastaa silmämääräisesti aina yhdynnän jälkeen.
  • Seksitautien tarttumisen mahdollisuus ja seksitautitestaus tulee muistaa aina, kun kondomin käyttöön liittyy ongelmia.
Tytön tulee käyttää jälkiehkäisytabletti, jos kondomi liukuu pois peniksen päältä tytön ja pojan välisessä yhdynnässä. Samoin tulee toimia, jos kondomia ei ole käytetty ollenkaan. Lisää jälkiehkäisytabletista.

 

Kondomin rikkoutumisen tavalliset syyt

  • kondomin ja peniksen väliin jäänyt ilma
  • terävän kynnen tai esineen osuminen kondomiin
  • kondomin venyminen kitkan johdosta (liian vähän kosteutta / liukuvoidetta yhdynnässä)