Gynekologinen tutkimus

Ennen gynekologiseen tutkimukseen menoa on hyvä käydä pissalla, jottei virtsarakko tunnu täydeltä tutkimusta tehdessä. Tutkimukseen ei tarvitse erityisesi peseytyä. Häpykarvoitusta ei tarvitse ajella pois.

Tutkimuksen aikana tyttö on selin makuulla tutkimuspöydällä, kantapäät niille tarkoitetuissa tuissa. Jalkatukien tarkoitus on auttaa jalkojen rentouttamisessa. Reisien avaaminen voi tuntua hämmentävältä, mutta lääkäri on nähnyt lukemattomia sukupuolielimiä, eikä tilanne ole hänelle lainkaan erikoinen. Tärkeintä on, että tutkimuspöydällä istuessa ja maatessa olo on mahdollisimman rento.

Gynekologinen tutkimus on oiva tilaisuus ottaa lantiopohjan lihasharjoittelun tulokset käyttöön ja rentoutua. Lantionpohjan lihasten rentouttamista voi harjoitella etukäteen. Rentoutuminen saattaa olla uudessa tilanteessa aika vaikeaa, mutta mitä rennompana osaa olla, sitä vaivattomimmin ja nopeammin tutkimus etenee. Jos jokin asia tuntuu pahalta, siitä pitää sanoa, jotta lääkäri osaa olla varovaisempi. Lisää lantiopohjan lihasten rentouttamisesta.

Lääkäri tarkistaa melkein huomaamatta katsomalla ihon, karvoituksen ja häpyhuulet. Seuraavaksi lääkäri tarkastaa häpyhuulten limakalvon, emättimen aukon ja immenkalvon seudun. Lääkärillä on kädessään kertakäyttöiset kumihanskat. Koskettaminen sukupuolielimiin voi tuntua oudolta, mutta lääkärin hellävarainen ja rauhallinen ote voi helpottaa jännitystä. Tutkimuksen ei kuulu sattua.

Liukuvoiteen avulla lääkäri vie varovasti emättimeen pienen muovisen tai metallisen tutkimusvälineen. Sen avulla hän näkee emättimeen ja pystyy näin tutkimaan sen limakalvoa ja kohdun suuta.  Tarvittaessa voidaan ottaa näytteitä emättimestä ja kohdun suulta. Näytteitä voidaan ottaa esimerkiksi pyyhkäisemällä jäätelötikun näköisellä välineellä, pumpulipuikolla tai pienellä pehmeällä harjalla. Tällainen näyte on muun muassa Papa-koe, joka tarkoittaa irtosolukoetta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tytöstä otettaisiin koepaloja, kuten usein luullaan. 

Papa-näytteenotto ei satu. Joillakin se tosin voi tuntua pienenä nipistyksenä vatsanpohjassa. Joskus myös klamydia- ja tippuritautitestit voidaan ottaa kohdunsuun limakalvolta pienen, pehmeän muovitikun avulla.

Tämän jälkeen lääkäri tunnustelee vielä kädellä siten, että vie toisen käden yksi tai kaksi sormea emättimeen ja tunnustelee toisella kädellä vatsan päältä. Näin hän kokeilee kohdunsuuta, kohdun ja munasarjojen kokoa, asentoa ja liikkuvuutta sekä mahdollista arkuutta.

Tutkimuksen yhteydessä tutkitaan joskus myös rinnat. Samalla lääkäri opettaa, miten tyttö voi itse tutkia omat rintansa.

Ehkäisyn aloitukseen liittyvällä lääkärikäynnillä tarvittavat tiedot

  • Suvusta: Onko verenpainetautia, sydän- ja verisuonisairauksia, syöpää tai veritulppia nuorella iällä? Tiedot saa esimerkiksi vanhemmilta kysymällä.
  • Itsestäsi: Mahdolliset lääkitykset ja lääkeallergiat? Onko todettu migreeniä tai epäiletkö itse sellaista? Onko veritulppaa tai muita verenkiertohäiriöitä Sinulla tai suvussa? Ota mukaan myös tiedot jatkuvasta lääkityksestä (esimerkiksi epilepsia-, diabetes-, astmalääkkeistä).
  • Kuukautisista: Missä iässä alkoivat? Säännöllisyys ja runsaus (ota mukaan esimerkiksi kalenteri, johon vuotopäivät on merkitty puolen vuoden ajalta, jos sellainen on). Kuukautiskipuihin kokeilemiesi lääkkeiden nimet ja vahvuudet.
  • Aiemmista tutkimuksista ja hoidoista: Onko joskus ollut vaivoja, näytteitä, hoitoja?
  • Tee myös lista kysymyksistä, joita haluaisit esittää. Kirjoita lapulle muistiin kaikki asiat, joita olet suunnitellut kysyä. Vastaanotolla jännittää usein sen verran, ettei kaikkea välttämättä muuten muista.