Raskauden ehkäisy

Raskautta voi ehkäistä monella eri tavalla. Kenenkään ei tarvitse tulla raskaaksi ”vahingossa”, sillä ehkäisyvälineistä ei ole pulaa!
Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka suojaa myös seksitautitartunnalta. Kondomeja voi ostaa kaupoista, huoltoasemilta, kioskeista, apteekeista… Kokeilemalla löytää itselle sopivan merkin ja mallin. Lisää kondomeista.
Yhdistelmäehkäisypillerit suojaavat hyvin raskaudelta, kun ne muistaa ottaa säännöllisesti. E-pillerit sisältävät sekä estrogeenia että keltarauhashormonia. Niille, jotka eivät käyttää estrogeenia, on olemassa pelkkää keltarauhashormonia sisältävä minipilleri. Lisää e-pillereistä ja minipillereistä.

Vaihtoehtoina laastari, rengas, kapseli ja kierukka

Ehkäisylaastari on iholle kiinnitettävä lääkelaastari, josta imeytyy ihon kautta samoja hormoneja kuin yhdistelmäehkäisypillereistä suun kautta otettuna. Lisää ehkäisylaastarista.
Ehkäisyrengas asetetaan emättimeen, ja siitä imeytyy emättimen limakalvojen kautta elimistöön samoja hormoneja kuin yhdistelmäehkäisypillereistä. Lisää ehkäisyrenkaasta.
Ehkäisykapseli asennetaan käsivarren ihon alle. Se sisältää samaa keltarauhashormonia kuin minipillerit, ja sen ehkäisyteho säilyy merkistä riippuen kolmesta viiteen vuotta. Lisää ehkäisykapselista.
Kierukka on pieni t-muotoinen esine, jonka lääkäri asentaa kohtuun. Hormoni- ja kuparikierukkaa suositellaan vain synnyttäneille naisille. Lisää kupari- ja hormonikierukasta.

Spermisidejä ei tulisi käyttää yksinään

Spermisidit ovat emättimeen laitettavia vaahtoja, voiteita, geelejä tai puikkoja. Niiden aine tuhoaa siittiöitä. Melko huonon ehkäisytehon vuoksi spermisidejä ei tulisi käyttää yksinään, vaan aina jonkin muun ehkäisymenetelmän, kuten kondomin, kanssa.
Jos ehkäisyn kanssa on ongelmia tai sitä ei ole käytetty ollenkaan, kannattaa turvautua jälkiehkäisypilleriin. Se on otettava mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen, viimeistään 72 tunnin kuluttua yhdynnästä. Yli 15-vuotiaat saavat ostaa jälkiehkäisypillerin apteekista ilman reseptiä, alle 15-vuotiaat tarvitsevat reseptin. Lisää jälkiehkäisypilleristä.