Jälkiehkäisy

 
Jos kondomin käytön kanssa on ongelmia, se esimerkiksi luiskahtaa pois paikaltaan kesken yhdynnän tai menee rikki, tai jos yhdynnässä ei ole käytetty ollenkaan ehkäisyä, kannattaa turvautua jälkiehkäisytablettiin eli niin sanottuun hätäehkäisyyn. Hankaluuksia voi tulla myös ehkäisypillereiden, -renkaiden tai –laastareiden kanssa.
Jälkiehkäisytabletteja on markkinoilla kaksi. Norlevo -valmisteen saa yli 15-vuotias ilman reseptiä apteekista, tätä nuoremmat tarvitsevat lääkäriltä reseptin. Norlevo pitää ottaa viimeistään 72 tuntia yhdynnästä. Jälkiehkäisypillerin hinta on noin 17 euroa (maaliskuu 2010).
Syksyllä 2009 tuli markkinoille toinen jälkiehkäisyvalmiste, EllaOne. Valmisteen saaminen edellyttää lääkärin kirjoittamaa reseptiä iästä riippumatta. EllaOne tulee ottaa viimeistaan 120 tuntia (5 päivää) yhdynnästä. EllaOne maksaa noin 33 euroa (maaliskuu 2010).
Jälkiehkäisypilleri tulee ottaa mahdollisimman pian yhdynnän jälkeen. Mitä nopeammin lääkkeen ottaa, sitä parempi ehkäisyteho sillä on. Jälkiehkäisypilleri ei koskaan vastaa ehkäisyteholtaan oikein käytettyä kondomia tai säännöllistä hormonaalista ehkäisyä, kuten e-pillereitä.
Kuparikierukka asetetaan joskus jälkiehkäisyksi eritoten aikuisille naisille, joilla on tarve pitkäaikaiselle ehkäisylle.

Jälkiehkäisypilleri ehkäisee raskauden alkamisen
Jälkiehkäisypilleri estää tai siirtää munasolun irtoamista. Jälkiehkäisypilleri ehkäisee raskauden alkamisen, mutta se ei keskeytä jo alkanutta raskautta.
Jälkiehkäisyvalmisteet voivat aiheuttaa lieviä sivuvaikutuksia, joista yleisimpiä ovat alavatsakipu, päänsärky, väsymys, huimaus ja pahoinvointi. Jälkiehkäisypilleri sekoittaa usein myös kuukautiskiertoa.
  • Suosittelemme raskaustestin tekemistä aina 3 viikkoa jälkiehkäisyn ottamisen jälkeen, vaikka kuukautisvuoto olisi tullutkin.
Jos suojaamattomasta yhdynnästä on yli viisi päivää, ei jälkiehkäisyä kannata ottaa. Tämän jälkeen on odotettava seuraavia kuukautisia. Jos ne ovat myöhässä, on syytä tehdä raskaustesti ja hakeutua lääkäriin tarvittaessa.
On hyvä muistaa myös, että kondomin rikkouduttua tai unohduttua, on mahdollista saada seksitauti. Asian selvittämiseksi tulee hakeutua seksitautitesteihin.
Jos sinulla on toistuvasti ongelmia ehkäisyn kanssa ja tarvitset jälkiehkäisyä enemmän kuin kolme kertaa vuodessa, hakeudu koulusi terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle. Tällöin pitkäaikaisen ehkäisyn harkitseminen on viisasta.
Jälkiehkäisyä ei tule käyttää ensisijaisena ehkäisykeinona. Se on tarkoitettu hätätapausten varalle.