Tässä on kuvattuna se, mitä munasarjassa tapahtuu kuukautiskierron kuluessa:
1. Munarakkulan kehittyminen
2. Munasolun irtoaminen munasarjasta, ovulaatio
3. Munarakkulan muuttuminen keltarauhaseksi
Jos pelkäät olevasi raskaana, niin selvitä asia tekemällä raskaustesti.

Raskaus

Raskauden alkaminen vaatii toimintakykyisiä siittiösoluja ja munasolun. Raskaus alkaa, kun naisen munasolu hedelmöittyy tai hedelmöitetään miehen siittiösolulla. Hedelmöittynyt munasolu kiinnittyy kohdunseinään.

Tavallisimmin munasolu hedelmöittyy, kun miehen siemenenestettä pääsee naisen emättimen tavalla tai toisella. Usein niin tapahtuu emätinyhdynnässä, jos käytössä ei ole raskauden ehkäisymenetelmää. Lisää raskauden alkamisesta.

Ovulaatio

Raskaaksi tuleminen on mahdollista naisen munasolun irtoamisen eli ovulaation aikaan. Sen ajankohta riippuu kuukautiskierron pituudesta, joka voi vaihdella. Lisää kuukautiskierrosta.

Miehen siittiösolut elävät naisen elimistössä muutamien päivien ajan. Nainen voi tulla siis raskaaksi muutamia päiviä ennen ovulaatiota tapahtuneen yhdynnän seurauksena.  Aina kun epäilee tai pelkää raskauden mahdollisuutta, asia tulee varmistaa tekemällä raskaustesti. Lue lisää raskaustestin tekemisestä.

Raskaus voi alkaa toivotusti tai suunnittelematta. Aika usein odottamatta ja yllättäen alkanut raskaus on shokki. Raskaana oleva naisen pitää melko pian päättää, raskauden jatkosta. 

Raskaus ja hyväilyseksi

Siittiöt pysyvät toimintakykyisinä ainoastaan sopivissa olosuhteissa. Sellaisia oloja ei ole kehon ulkopuolella. Tämän vuoksi siittiöt pysyvät toimintakykyisenä esimerkiksi käsissä vain pienen hetken. Tuoretta siemennestettä voi joutua emättimeen myös sormien kautta. Raskauden alkaminen käsien välityksellä on siis periaatteessa mahdollista, mutta käytännössä se ei ole tavallinen raskaaksi tulemisen tapa.

Nainen ei voi tulla raskaaksi lakanoista, WC-istuimesta, saunan lauteilta tai kylpypyyhkeestä, vaikka niissä olisikin joskus ollut siemennestettä.

Suunnittelematon raskaus

Raskaus voi alkaa toivotusti tai suunnittelematta. Aika usein odottamatta ja yllättäen alkanut raskaus on shokki. Raskaana olevan pitää melko pian päättää raskauden jatkosta. Vaihtoehtoina on lapsen synnyttäminen ja perheen perustaminen, tai lapsen antaminen adoptoivaksi syntymän jälkeen. Raskaus voidaan myös keskeyttää alkuvaiheessa. Tietoa raskauden keskeyttämisestä ja vanhemmuudesta sekä adoptiosta.