Raskaus alkaa siittiösolun kohdatessa munasolun ja hedelmöittäessä sen. Siittiöt voivat pysyä toimintakykyisenä naisen elimistössä muutamia päiviä.

Raskauden alkaminen

Naisen munasarjoissa kypsyy ja irtoaa kerran kuukaudessa yksi tai useampi munasolu. Munasolun irtoaminen eli ovulaatio tapahtuu tavallisimmin noin kaksi viikkoa ennen kuukautisten alkamista. Nuorella tytöllä ovulaatiot voivat tapahtua epäsäännöllisesti.

Ovulaatio voi tapahtua myös ennen ensimmäisiä kuukautisia. Raskaaksi voi tulla siis ennen, kuin kuukautiset ovat alkaneetkaan.

Osa naisista tuntee ovulaation pienenä kipuna alavatsalla, useimmat eivät tunne mitään. Ovulaation ajankohtaa ei voi siis varmasti tietää. Lue lisää kuukautiskierrosta.

Munasarjasta irronnut munasolu kulkee munanjohdinta pitkin kohtuun. Koko matkan ajan, munasolu on valmiina hedelmöittymään, mikäli miehen siittiösolu osuu paikalle. Miehen siemensyöksyssä lähtee taas miljoonia siittiöitä kilpajuoksua kohti naisen munasolua. Jokin ensimmäisistä siittiöistä hedelmöittää munasolun.

Miehen ollessa kiihottunut, peniksestä tulee liukastetta (”touhutippoja”), joka voi sisältää siittiöitä. Raskaus voi alkaa näiden touhutippojen seurauksena, eikä pelkästään siemensyöksyn tapahduttua peniksen ollessa naisen emättimessä. Tästä syystä ”keskeytetty yhdyntä” ei toimi ehkäisykeinona.

Jos hedelmöitystä ei tapahdu, eli siittiösolu ei kohtaa munasolua, munasolu surkastuu ja poistuu valkovuodon mukana pois.

Raskaaksi voi tulla:

  • vaikka kuukautiset eivät olisi vielä alkaneetkaan
  • ensimmäisessä yhdynnässä
  • jos ei käytetä raskaudenehkäisyä, tai sen kanssa on ongelmia
  • vaikka tyttö ei saisikaan orgasmia
  • vaikka pojalla ei tulisi siemensyöksyä
  • huonolla tuurilla myös muussa seksikontaktissa kuin yhdynnässä
  • hedelmöityshoitojen ansiosta