« takaisin Tulosta

Sivun sijainti: Etusivu » Nuoret » Ehkäisy » Raskaus » Raskaustesti

Voinko olla raskaana?

Melko usein tytöt kysyvät Kysy asiantuntijalta-palstalla, voivatko he olla raskaana. Jos on ollut yhdynnässä ilman oikein käytettyä raskaudenehkäisymenetelmää, raskaus on mahdollinen.

Jos siis kuukautiset ovat myöhässä ja on ollut yhdyntöjä, tulee tehdä raskaustesti. Raskaustestin voi tehdä heti, kun kuukautiset ovat myöhässä. Jos kuukautiset ovat epäsäännölliset, kannattaa testi tehdä, kun suojaamattomasta seksistä on kulunut 3 viikkoa.

Raskaustestin hankkiminen

Raskaustesti tehdään virtsanäytteestä. Testejä saa apteekeista ja usein ruokakaupoista. Hinta on merkistä riippuen kymmenen euron molemmin puolin. Testin voi käydä myös teettämässä omalla terveysasemalla tai pyytää kouluterveydenhoitajalta apua testin tekemiseen.

Testiliuskaa pidetään virstasuihkun alla tai sen voi kastaa purkkiin, johon on ensin pissannut. Tarkat ohjeet löytyvät pakkauksesta. Vastauksen saa muutamassa minuutissa.

Raskaustesti tehdään vasta sitten, kun kuukautiset ovat myöhässä. Jos ei tiedä, koska kuukautisten olisi pitänyt alkaa, voi testin tehdä 3-4 viikon kuluttua suojaamattomasta yhdynnästä.

Jos testi näyttää negatiivista, mutta kuukautisia ei edelleenkään tule, kannattaa tehdä uusi testi viikon kuluttua ja olla yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan.

Raskaustestin tulos on positiivinen

Kun raskaustesti on positiivinen, se tarkoittaa, että on raskaana. Myös silloin, jos testin positiivista tulosta tarkoittava viiva / merkki on hyvin heikko, testi on positiivinen.

Raskaustestin tuloksen ollessa positiivinen, asian kanssa ei kannata jäädä yksin. Keskusteluapu ja tuki ovat varmasti tarpeen. Tällöin on olemassa kolme vaihtoehtoa:

Nämä ovat isoja asioista pohdittavaksi. Usein minkään näiden päätösten tekeminen ei ole helppoa. Tämän vuoksi päätöksestä on hyvä keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ja miettiä eri vaihtoehtoja. Terveyskeskukseen kannattaa ottaa heti yhteyttä. Hoito jatkuu joka tapauksessa terveyskeskuksessa. 

Raskaustestejä on erilaisia. Ne mittaavat virtsasta raskaushormonin määrää, jota alkaa erittyä raskauden alkaessa.
Raskaustesti kannattaa tehdä kolme vikkkoa suojaamattoman yhdynnän jälkeen
kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi
Raskaustestin kannattaa tehdä aikaisintaan kolmen viikon kuluttua suojaamattoman yhdynnän jälkeen oikean tuloksen varmistamiseksi.

24.7.2019 klo 11:24:26