HPV ja kondyloomat

HPV eli ihmisen papilloomavirus on yleisin seksin kautta leviävä virus. Seksin välityksellä tarttuvia HPV-tyyppejä on useita kymmeniä. Osa näistä virustyypeistä aiheuttaa kondyloomia eli visvasyyliä sukupuolielimiin. Toiset papilloomavirustyypit saattavat aiheuttaa solumuutoksia sukupuolielinten limakalvoille.

Suurimmalla osalla ihmisistä HPV paranee elimistöstä omia aikojaan. Uusimman tiedon mukaan papilloomavirus poistuu elimistöstä maksimissaan neljän-viiden vuoden kuluttua tartunnasta. Tupakoimattomilla virus yleensä poistuu paremmin.

Pieni osa todetuista HPV:n aiheuttamista limakalvomuutoksista voi edetä naisilla kohdunkaulan syövän esiasteiksi, ja johtaa hoitamattomina kohdunkaulansyöpään. Siksi kannattaa käydä säännöllisesti papa-kokeissa.

Pojilla ja miehillä HPV-tulehdus voi aiheuttaa solumuutoksia ja altistaa syövälle. Kohdunkaulan syöpä on kuitenkin huomattavasti miesten syöpiä yleisempi. Molemmilla sukupuolilla HPV-tulehdus voi lisätä riskiä myös nielu- tai peräsuolisyövälle. HPV:n aiheuttamat syylät eivät tarkoita syöpää. Syyliä ja syövän esimuutoksia aiheuttavat eri virukset, vaikkakin ne kuuluvat samaan virusperheeseen.

HPV:n tarttuminen

HPV tartunnan jälkeen oireet voivat tulla muutaman viikon sisällä, tai vasta muutaman vuoden päästä. Tästä johtuen tartuntojen jäljittäminen voi olla vaikeaa, jos seksikumppanit vaihtuvat usein.

Papilloomavirus tarttuu yhdynnässä, jossa ei käytetty kondomia ja suuseksissä tai käsien välityksellä. Käsien kautta tarttuminen edellyttää sitä, että kädellä kosketetaan ihoaluetta, jossa on virusta ja sen jälkeen kosketetaan välittömästi toisen henkilön sukupuolielimiä. Myös henkilö, joka ei tiedä kantavansa virusta, voi tartuttaa sitä eteenpäin.

HPV-tulehdusten toteaminen ja hoitaminen

Naisten HPV-tartunta selvitetään gynekologisessa tutkimuksessa. Usein apuna käytetään papa-näytettä, jotta nähdään, onko HPV-tulehdusta myös emättimen limakalvoilla ja kohdunnapukassa. Papa-näytteessä siis nähdään kohdunnapukan limakalvojen vointi ja mahdolliset solumuutokset. Miehille ei ole käytössä papa-näytettä vastaavaa testiä solutason muutosten toteamiseksi.

Suurin osa HPV tartunnoista ja naisten papa-näytteestä todetuista solumuutoksista paranee itsestään; elimistö itse poistaa viruksen ja sen aiheuttamat vauriot, eikä niille tarvitse tehdä mitään. Vakavat solumuutokset voivat joskus vaatia tarkempia tutkimuksia ja hoitoja sairaalassa.

Kondyloomat ovat syyliä

Kondylooman esiintyvyydestä ei ole saatavilla tilastoja, mutta se on selvästi yksi yleisimmistä seksitaudeista Suomessa. Miesten syylät ovat esinahan alla, virtsaputken suulla tai sisällä, kivespussissa, siittimen varressa tai peräaukon ympärillä. Naisten syylät voivat olla esimerkiksi emättimen suuaukolla, välilihan alueella tai häpyhuulissa.

Joskus kondyloomat näkyvät vain limakalvon tai ihon epätasaisena pintana. Etenkin naisten syyliä on joskus hankala havaita. Kondylooma voi kutista, mutta on yleensä oireeton.

Kondyloomasyylien hoitaminen

Syylistä noin 30 prosenttia paranee itsestään. Jos syylä on kookas, kukkakaalimainen, se tuskin häviää ilman lisäapua. Kondylooman hoito on ongelmallista, koska taudinaiheuttaja on virus, jota vastaan ei ole lääkettä. Vain viruksen aiheuttamia oireita voidaan hoitaa ja näkyviä kondyloomia hävittää.

Hoitomuotoina ovat muun muassa lääkevoiteet ja –liuokseet,  laser-hoito ja jäädytyshoito kondylooman tyypistä ja paikasta riippuen. Lääkkeet nopeuttavat elimistön omien puolustusjärjestelmien käynnistymistä. Ne eivät siis hävitä virusta, mutta nopeuttavat parantumista.

Kondomi ja rokote suojaa HPV:ltä

HVP-rokote antaa hyvän suojan äkäisimpiä HPV-tyyppejä vastaan. Rokotteita on saatavilla kaksi. Toinen rokotteista suojaa kohdunkaulan syövältä ja sen esiasteilta sekä sukupuolielinten alueen kondyloomilta. Toinen rokote suojaa kohdunkaulan syövältä ja sen esiasteilta.

Rokote ei suojaa taudilta, jos tartunnan on jo saanut. Siksi rokote kannattaa ottaa hyvissä ajoin ennen ensimmäistä seksikontaktia. Myös kondomin käyttö on tärkeää, koska se on ainoa tapa suojautua myös muilta seksitaudeilta!

Syksyllä 2013 aloitetaan tyttöjen rokottaminen kouluissa HPV-rokotteella. Todennäköisesti rokotettava ryhmä tulee olemaan 11-12 –vuotiaat tytöt tulevina vuosina. Pojat ja tätä vanhemmat ihmiset voivat hankkia rokotteet reseptin avulla apteekissa.

 

(päivitetty 16.10.13)