Tippuri

Tippuri on bakteerin aiheuttama seksitauti. Se tarttuu suojaamattomassa yhdynnässä ja suuseksissä. Ainoa tapa suojautua tippurilta on käyttää aina ja koko yhdynnän ajan kondomia. Muista käyttää kondomia myös suuseksissä.

Tippuri ei välttämättä aiheuta mitään oireita

Oireista tai oireiden puuttumisesta ei voikaan päätellä, onko saanut seksitaudin vai ei. Ainoa tapa selvittää, onko mahdollisesti saanut tippurin, on käydä seksitautitesteissä. Tippurinäyte voidaan nykyisin ottaa virtsasta. Näyte voidaan ottaa myös pumpulipuikolla virtsaputkesta, kohdunsuulta, nielusta tai peräsuolesta.

Tippuri hoidetaan antibiootilla

Tippurin tutkimus, hoito ja lääkkeet ovat maksuttomia julkisen terveydenhuollon piirissä, kuten terveysasemilla sekä sukupuolitautien poliklinikoilla. Myös seksikumppani ja aiemmat seksikumppanit on hoidettava, jotta tauti ei jatkaisi leviämistä.

Hoitamaton tippuri saattaa aiheuttaa naisella munasarjatulehduksen ja miehellä eturauhas- ja lisäkivestulehduksen. Joskus lisätautina voi ilmetä niveltulehdus sekä verenmyrkytys. Hoitamaton tippuri voi olla myös syy lapsettomuuteen niin miehellä kuin naisellakin.