Penisongelmat

Valtaosa pojista miettii, että onko oma penis normaali. Sen kokoa vertaillaan usein muihin esimerkiksi saunassa tai suihkussa. Peniksiä on moneen lähtöön ja kaikki erilaisia, aivan kuten niitä kavereitakin, joissa ne ovat kiinni. Ne ovat kaikki yhtä hyviä.
Omaa vehjettä tulee toisinaan epäiltyä erilaisista epätäydellisyyksistä. Syyttä suotta. Onko se tarpeeksi ISO, suora, paksu, kaunis, normaali, toimiva jne. Uskokaa pois, on se!

Näppyjä ja nappuloita

 

Peniksessä on toisinaan – varsinkin murrosiässä – erilaisia näppylöitä ja nystyröitä. Peniksenpään leventymän, terskan, alla voi olla pisaramaisia, ihonvärisiä näppyjä. Ne ovat täysin normaaleja nystyjä, joita on yksilöllisesti erilaisia määriä. Murrosiässä hormonien aiheuttamat muutokset aineenvaihdunnassa aikaansaavat toisinaan vaaleita talinäppyjä peniksen varteen.
Nämä ovat normaaleja ja vaarattomia, mutta niitä ei kannata lähteä puristelemaan tulehdusriskin vuoksi. Seksitautia ei kannata alkaa epäillä ellei ole ollut suojaamattomassa yhdynnässä tai harrastanut suojaamatonta suuseksiä.

Oikealle, vasemmalle, luoteeseen tai pohjoiseen...

 

On erittäin harvinaista että ihminen olisi piirteiltään täydellisen symmetrinen. Sama koskee peniksiä. On tavallista, että penis on käyrä joko oikeaan tai vasempaan. Normaalia on sekin, että miehillä toinen kives on alempana kuin toinen. Kyseessä on siis pelkästään ulkonäköön liittyvät yksityiskohdat. Sillä ei ole mitään käytännön merkitystä sukupuolielämälle ja yhdynnöille.
Velttona peniksen pituus aikuisella miehellä on noin 6-9 cm ja jäykistyneenä noin 90 prosentilla kaikista miehistä peniksen pituus on välillä 9-17 cm. Yleensä levossa kookkaat penikset kasvavat jäykistyessään vähemmän ja pienet enemmän. Levossa peniksen kokoon vaikuttaa myös lämpötila, viileässä siitin on pienempi. Iso penis voi olla haitta yhdynnässä ja aiheuttaa suurtakin epämukavuutta kumppanissa.
On hyvä muistaa, että ei ole olemassa sellaisia määreitä, kuin ”normaalin kokoinen” penis. Jokaisen penis on aina oikean kokoinen ja henkilön omaan kehoonsa juuri sopivaksi suunniteltu. Usein pornoelokuvat ja -lehdet antavat vääristyneitä käsityksiä siitä, minkälainen penis on normaali.
Peniksen koko ei vaikuta virtsaamiseen, lisääntymiseen, seksissä onnistumiseen, nautinnollisuuteen tai siihen, pystyykö mies tyydyttämään naisen. Yhdyntä on vain pieni osa seksuaalista kanssakäymistä. Naisen seksuaalisesti herkin alue on häpykieli eli klitoris, joka sijaitsee emättimen ulkopuolella ja aukon suun tuntumassa. Lisäksi naisen emätin mukautuu kumppanin peniksen kokoon.
Miehen sukupuolielämän nautittavuus ei ole kiinni peniksen koosta. Sen sijaan pelot (esimerkiksi suorituspaineet) vievät harmillisen paljon energiaa yhteisen ilon ja nautinnon saavuttamisesta.

Peniksen kipu

 

Peniksen kipuun voi olla monenlaista syytä. Esimerkiksi pesu saippualla tai liian usein tapahtuva pesu voi kuivattaa limakalvoa. Hygienian hoitoon riittää pesu kerran päivässä puhtaalla ja lämpimällä vedellä, ilman saippuaa.
Aristuksen syynä voi tietenkin olla myös hankaus. Jos masturboi eli tyydyttää itseään usein tai jos on usein yhdynnässä, voi terskan limakalvo ärsyyntyä. Kuivaa limakalvoa voi rasvata tavallisella perusvoiteella tai Bepanthen-voiteella (apteekista). Jollei rasvauksesta ole apua, kannattaa varata aika lääkärille.
Joskus aristuksen syynä voi olla jokin elimellinen vaiva tai tulehdus. Kannattaa ottaa yhteyttä kouluterveydenhoitajaan tai –lääkäriin. Lääkärin tutkimusten ja määräämän hoidon perusteella asia yleensä selviää.

Ahdas esinahka

 

Esinahka on ahdas tai kireä silloin, kun sitä ei saa vedettyä taaksepäin niin, että koko terska tulee näkyviin. Ahdas esinahka voi aiheuttaa kipua muun muassa erektiossa ja virtsatessa. Jos kireä esinahka ei aiheuta kipua eikä tulehduksia ole ollut, ei asialle tarvitse tehdä mitään.

Jos aiheutuu kipua esim. erektiossa, niin on syytä varata aika lääkärille. Lääkäri arvioi, onko tarpeen tehdä ympärileikkaus. Ympärileikkaus tarkoittaa esinahan leikkaamista pois. Yleisin syy ympärileikkaukseen on ahdas esinahka.

Ympärileikattu penis näyttää hieman erilaiselta kuin penis, jossa on esinahka. Ympärileikkauksen jälkeen terskaa peittävä limakalvo paksuuntuu jonkin verran ja tuntoherkkyys saattaa vähentyä. Ympärileikkaus ei vaikuta millään tavoin muihin sukupuolielimiin, karvoitukseen tai itsetyydytyksen ja yhdynnän onnistumiseen.