5. porras

Tykkään susta

Tässä vaiheessa ihastuksen kohteelle kerrotaan omista tunteista häntä kohtaan. Ilmaisutapaa pohditaan pitkäänkin ja se voi olla esimerkiksi kirjelappu, sähköposti- tai tekstiviesti, tai pyydetään kaveria kertomaan asiasta. Tällä portaalla ihminen on jo siinä vaiheessa, että uskaltaa kertoa tunteistaan ja altistua sille, että tuleekin pakit. Tai ei mitään vastausta.

On tärkeää, että tällä portaalla olisi jo kykyä sietää vastoinkäymisiä ja pettymyksestä selviytymisen keinoja.
Kun viesti on saatu kohteelle, on tunne mitä ihmeellisin, sillä ensimmäistä kertaa kohde tietää asiasta. Nuori kokee, että on itse toiminut asioiden eteen ja samalla haaveillaan itsenäisestä, aikuisesta elämästä.

On tavallista, että tämän vaiheen ihastuksen kanssa ei olla tekemisissä, vaikka kyseessä olisikin ensimmäinen seurustelukokemus. Tässä tilanteessa tavallisesta ystävyyssuhteesta voi tulla seurustelusuhde, jolloin ei olla läheisyydessä, sillä se olisi ihan liian intiimiä.

Kun tämä ensimmäinen seurustelukokemus päättyy yhden tunnin, kahden tai kolmen viikon kuluttua, palautuu suhde usein ystävyydeksi ja voidaan olla taas normaalisti kontaktissa. Jokatapauksessa kyseessä oli ensimmäinen, oikea seurustelukokemus. Pian tätä seuraa uusi..

Tällä portaalla harjoitellaan tunteiden ilmaisua ihastuksen kohteelle. Pohditaan selviytymisen keinoja vastoinkäymisistä, kuten pakeista tai jos itse täytyy antaa pakit, lopettaa suhde jne.