Hiivatulehdus aiheuttaa kutinaa

Ensimmäisiä hiivan oireita on yleensä valkovuodon lisääntyminen ja sen muuttuminen koostumukseltaan tahmeammaksi, valkoiseksi ja kokkareiseksi. Se ei kuitenkaan haise pahalta. Tätä kokkareista valkovuotoa kerääntyy usein isompien häpyhuulten alle ihopoimuihin ja sisälle emättimeen.
Tavallisiin oireisiin kuluu myös kovaa tai pienempää kutinaa. Joskus limakalvot, häpyhuulet tai häpykieli saattavat turvota ja punoittaa. Peilillä katsoessa saattaa nähdä kirkkaanpunaista ihottumaa. Hiivatulehduksessa limakalvo on helposti halkeileva ja siksi virtsatessa ja pyyhkiessä tuntuu usein kirvelyä.

Mistä hiivatulehdus aiheutuu?

Hiivatulehdus on emättimen mikrobikannan tasapainohäiriö, jossa hiiva-mikrobi on saanut vallan.
Hiivalle on olemassa useita altistajia, kuten tiuha pesu, hankaavat alusvaatteet tai tiukat housut, kuuma ja hikinen ilmasto, tiuhat yhdynnät, hautova pikkuhousunsuoja tai siteen pitkäkestoinen käyttö.
Kehon omaa mikrobitasapainoa saattaa järkyttää myös antibioottikuuri, diabetes, raskaus tai e-pillerit. Joillakin ruokavalio ja esimerkiksi ärsyttävät pesuaineet saattavat altistaa hiivatulehdukselle.

Miten se tutkitaan?

Hiivaa voi tutkia lääkärissä silmämääräisesti tarkastelemalla ihoa ja limakalvoa sekä mahdollista valkovuotoa. Ennen lääkäriin menoa on parempi olla peseytymättä muutamaan tuntiin, jotta oireet on helpommin nähtävissä.
Valkovuodosta voidaan ottaa näyte vanupuikolla ja tutkia se mikroskoopilla. Noin yhden-kolmen vuorokauden kuluta voidaan todeta, onko kyseessä hiivatulehdus vai ei.
Jos muita tauteja ei epäillä, gynekologinen sisätutkimus ei ole välttämätön. Jos taas on syytä epäillä muita seksitauteja, on syytä ottaa näytteitä myös muualta limakalvosta, kohdunsuulta ja virtsasta.

Miten hiivaa voi hoitaa kotikonstein?

Joskus hiivatulehdus voi hävitä itsekseen, mutta ei aina. Sille on myös ominaista uusiutua joillakin usein, joillakin harvemmin. Kannattaa poistaa kaikki tekijät, jotka aiheuttavat sukuelinten hankausta ja ärsytystä, kuten esimerkiksi tiuhat yhdynnät ja alapesut saippualla. Tiukkojen vaatteiden sijaan kannattaa käyttää löysiä vaatteita ja vaihtaa stringit vähemmän hankaaviin alushousuihin.
Anna alavartalolle ilmakylpyjä, eli esimerkiksi nuku ilman pikkuhousuja. Vältä hauduttavia pikkuhousunsuojia.
Intiimialueen pesuun tulee käyttää pelkkää vettä tai intiimipesuun tarkoitettuja pesuaineita, joiden Ph on alle 5. Ärtynyttä ja kutiavaa ihoa voi hoitaa perusvoiteella tai ihoöljyllä.
Myös suun kautta nautittavat maitohappobakteereja sisältävät tuotteet (Asidofilus-, Gefilus-, ja Bifilustuotteet) puolustavat kehon omaa bakteerikantaa, mutta tutkittua näyttöä asiasta on niukalti. Voit myös lisätä ruokavalioosi jotain hapanta kuten puolukkaa tai maustamatonta jogurttia.

Apteekin valmisteet

Mikäli tunnet hiivan oireita ensimmäistä kertaa, sinun on syytä käydä lääkärin puheilla ennen kuin otat itsehoitolääkityksen käyttöön. Lääkäri varmistaa, että kyse on nimenomaan hiivatulehduksesta. Jatkossa, kun oireet ovat jo tuttuja, voit hoitaa hiivatulehduksen itse apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä.
Apteekista saa useita lääkkeitä, joita voi ostaa ilman reseptiä, emätinpuikkoja ja voiteita. Ne eivät auta muuhun kuin hiivaan. Niitä voi turvallisesti käyttää, jos epäilee hiivaa, mutta samalla on hyvä miettiä voisivatko oireet johtua jostain muusta. Niiden käyttö ei ole haitallista. Apteekin henkilökunnalta saa apua mahdollisiin kysymyksiin.
Jos esimerkiksi seksitautien tarttuminen on ollut mahdollista, kannattaa mennä lääkäriin, jotta mahdolliset taudit voidaan tutkia ja hoitaa.

Mitä jos hiivaa ei hoideta?

Hiiva ei tiettävästi ole vaarallinen, mutta kiusallinen kylläkin. Se saattaa parantua itsekseenkin, eikä leviä muualle kehoon terveellä ihmisellä. Hiivatulehduksen aikana on kuitenkin alttiimpi saamaan muita tauteja ja tulehduksia, sillä limakalvot ottavat niitä vastaan tavallista herkemmin. Hoitamattomana hiiva aiheuttaa usein sietämätöntä kutinaa, kirvelyä ja polttelua.

Tarttuuko hiiva?

Asiasta on olemassa erilaisia mielipiteitä. On mahdollista, että yhdynnässä hiivatulehdus voi tarttua tytön ja pojan välillä. Pojan oireina voi olla kutina, punoitus, turvotus ja valkea erite esinahan alla.
Hiiva on kuitenkin elimistön luontainen mikrobi, eikä se ole vaarallinen. Tärkeää on hoitaa hygienia ja muu terveys mahdollisimman hyvin. Hiivatulehdus ei ole sukupuolitauti vaan lähes aina oman mikrobikannan häiriö. Kuitenkin hiiva on hyvä hoitaa molemmilta, mikäli ajaudutte hiivakierteeseen tai mikäli myös kumppanilla on oireita.