Tytön sukupuolielimet

Naisen sukupuolielimellä on monta nimeä, sitä kuuluu kutsuttavan nimityksillä aina riemurasioista kirosanoihin. Jokainen voi käyttää nimityksenä sellaista, mikä kuulostaa itsestä parhaalta, kunhan nimitys ei ole loukkaava.
Naisen sukupuolielimet jaetaan ulkoisiin ja sisäisiin sukupuolielimiin. Ulkoisiin kuuluvat häpykukkula ja häpyhuulet sekä emättimen aukko, immenkalvo, virtsaputki ja klitoris. Nämä ovat silmällä nähtävissä, eivät lantion sisällä piilossa.
Sisäisiin sukupuolielimiin kuuluvat emätin, kohtu, munanjohtimet sekä munasarjat.

Häpyhuulet

Uloimpana sijaitsevat ulkoiset eli isot häpyhuulet. Isojen häpyhuulten iho on ulkopinnaltaan häpykarvoituksen peittämä, lisäksi ulkopinnalla on runsaasti hiki- ja talirauhasia. Sisäpinnalla ei ole karvoitusta, mutta talirauhasia kylläkin.
Ulkoisten häpyhuulten välissä ovat sisemmät eli pienet häpyhuulet. Ne ovat ohutta, tummaa, vaaleaa tai vaaleanpunaista karvatonta ihokudosta ja limakalvoa, hieman terskan ja esinahan kudoksen kaltaista.
Usein sisemmistä häpyhuulista toinen roikkuu alempana kuin toinen, ihan kuin kivespussit pojalla. Isojen ja pienten häpyhuulten nimet saattavat joskus hämätä. Sisemmät, karvattomat häpyhuulet saattavat joskus näkyä selvästikin ulompien häpyhuulten välistä, tai ne saattavat olla piilossa.
Häpyhuulten iho ei ole välttämättä tasaista ja sileää, vaan saattaa olla poimuista ja ryppyistä, epätasaisen tuntuista ja siinä voi olla talirauhasia, jotka ovat jopa silmin nähtävissä. Myös väri voi vaihdella naisten välillä yksilöllisesti hyvin vaaleasta tumman ruskeaan.

Immenkalvo

Sisempien häpyhuulten välissä, hiukan emättimen aukon sisäpuolella on immenkalvo. Sen keskeltä avautuu emättimen aukko. Virtsaputken aukko sijaitsee samoin sisempien häpyhuulten välissä emättimen aukon yläpuolella.
Immenkalvo on rengasmainen ohut sidekudospoimu, jonka tarkoituksena on suojata emätintä. Tytön kasvaessa immenkalvo venyy ja suurenee niin, että yhdynnät ovat mahdollisia, ja siten myös lasten saaminen mahdollistuu.
Immenkalvo voi luonnostaan olla niin väljä, että sitä on vaikea edes huomata. Toisilla immenkalvon keskelle jäävä aukko on taas huomattavasti pienempi. Ensimmäisessä yhdynnässä tämä kalvo löystyy, venyy ja antaa myöten.
Pääsääntöisesti immenkalvon venymisen pitäisi tapahtua niin hellävaraisesti, ettei se pääse repeämään. Joskus ensimmäisen yhdynnän yhteydessä voi myös tapahtua repeämistä ja verenvuotoa. Joillakin immenkalvon venyminen ei satu lainkaan, toisilla se voi tuntua kivuliaalta. Siksi ensimmäinen yhdyntä on aloitettava hellävaraisesti ja hitaasti; ennen yhdyntää on varmistuttava siitä, että lantiopohjan lihaksisto on rentoutunut.

Häpykieli eli klitoris

Naisen seksuaalisen nautinnon keskukseksikin kutsuttu häpykieli eli klitoriksen pää sijaitsee virtsaputken aukon yläpuolella, sisempien häpyhuulten yhtymäkohdassa, aivan karvoituksen reunan tuntumassa. Se on pienen ihopoimun suojassa, ja voisikin sanoa, että klitoriksen päätä suojaa pieni esinahka.
Klitoriksen pää on suunnilleen herneen kokoinen. Klitoris itsessään on kuitenkin huomattavasti suurempi. Suurin osa klitoriksesta on kätkeytynyt lantion rasvan ja luiden muodostamaan piiloon kiertyen kummaltakin puolelta emättimen aukon ympärille. Klitoriksen pää, joka on näkyvissä ja käsin tunnusteltavissa, edustaa ainoastaan kärkeä, josta klitoris levittäytyy laajalle useaan suuntaan.
Klitoris on samanlaista pehmeää paisuvaiskudosta kuin poikien penis. Se onkin kaiken tuntoherkin osa naisen sukupuolielimessä. Seksuaalinen kiihottuminen saa häpykielen paisumaan, jolloin se täyttyy verellä ja kovenee hieman, kuten penis. Aivan niin kuin pojilla tulee yöllisiä erektioita, voi tytöillä häpykielen jäykistyminen tapahtua myös yöllä nukkuessa, samoin kuin emättimen kostuminen.

Emätin

Emätin on putkimainen ja lihaksikas elin, joka on litteä ja joustaa tarvittaessa. Sen kokoa ei oikeastaan voi mitata, sillä se venyy esimerkiksi yhdynnässä niin, että penis mahtuu sisään tai synnytyksessä niin, että lapsi mahtuu syntymän emättimen kautta. Synnytyksen jälkeen emätin palautuu ajan kuluessa normaaliin kokoonsa.
Suurin osa emättimestä on melko tunnotonta. Esimerkiksi kun naisella on tamponi kuukautissuojana, ei hän yleensä tunne sitä ollenkaan. Eikä yhdynnässä tunne eroa, onko penis sisällä kondomin kanssa tai ilman kondomia, ellei sitä haista, maista tai muuten huomaa.
Kun nainen kiihottuu, emättimen seinämästä erittyy eritettä, joka liukastaa emättimen yhdyntää varten. Emättimen tuntoherkin alue on ulkosuun seutu, jota ympäröi klitoriksen haarat. Tämä on tärkeä tieto varsinkin niille pojille, joita huolestuttaa oman peniksen koon riittävyys yhdynnässä naisen nautintoa ajatellen.

Kohdunnapukka ja kohdunsuu

Emättimen pohjassa on pieni, pyöreä ja kiinteä kohdunnapukka, jonka voi tuntea sormella tai peniksen päällä. Kohdunnapukan tuntumista sormella kokeiltaessa voisi kuvailla näin; jos työntää sormen emättimeen, joka tuntuu hyvin pehmeältä, samettiselta, lämpimältä ja liukkaalta, sormen osuminen kohdunsuuhun tuntuu siltä kuin olisi löytänyt nenänpään emättimestä.
Kohdunnapukan keskellä on pieni aukko, nuppineulan päätä pienempi reikä, josta kuukautisveri valuu kohdusta emättimeen. Tätä aukkoa kutsutaan kohdunsuuksi. Samasta aukosta siemensyöksyssä emättimeen joutuneet siittiöt pääsevät uimaan kohtuun ja munatorviin etsimään munasolua hedelmöitystä varten.
Kohdunsuu johtaa kohdunkaulankanavan kautta kohtuun ja se aukeaa supistusten avulla synnytyksen yhteydessä. Muutoin kohdunsuu on lähes kiinni.

Lantionpohjan lihakset

Kaikkia naisen alapään aukkoja; emätintä, virtsaputkea ja peräaukkoa ympäröi lantiopohjan lihaksisto. Sen rentoutuminen mahdollistaa parhaiten yhdynnän aloittamisen. Sanotaan, että lantiopohjan lihaksiston avulla nainen voi nauttia itse yhdynnästä enemmän ja auttaa myös miestä nauttimaan enemmän aikaansaamalla puristelevia, lypsäviä tunteita penikseen yhdynnän aikana.
Samoja lihaksia käytetään arjessa, kun pissahätä yllättää ja joudutaan pidättämään. Ne ovat siis tärkeitä lihaksia jokaiseen tarkoitukseen. Nuoruudessa on tärkeintä osata rentouttaa lantiopohjan lihaksisto niin, ettei yhdyntä tai gynekologinen tutkimus sattuisi. Poika voi auttaa tyttöä lantiopohjan lihaksiston rentouttamisessa hyväilemällä sormella emättimen aukon takareunaa ja sivuja, kunnes tuntee, että lihaksisto on rentoutunut ja lantio on vastaanottavainen varovaiselle työnnölle. Ohjeita lantionpohjan lihasten jumppaamiseen.

Kuvia tytön kehosta ja kehittymisestä Tohtori.fi:ssä.