Seurustelu on kaikilla erilaista

Seurustelu on eri-ikäisillä erilaista. Seurustelua voi olla jo pelkkien tekstiviestien lähettäminen ihmiselle, josta tykkää. Seurustelu voi olla myös tyttöpoikajoukossa olemista, jossa ryhmä tietää, kuka tykkää kenestäkin.
Lähempänä aikuisuutta seurustelu alkaa muuttua pidempikestoiseksi, kahden ihmisen väliseksi vuorovaikutukseksi, yhdessä olemiseksi ja tekemiseksi. Seurustelu on kahden ihmisen hetkien, mielipiteiden, tunteiden, kosketusten ja arjen jakamista.

Aloitteen tekemiseen on monta tapaa

Seurustelu alkaa yleensä toisen aloitteesta. Sen aloitteen tekeminen on vaikeaa, mutta jokaisella on varmasti omat tapansa kertoa ihastumisestaan. Joku kirjoittaa kirjeen, joku kysyy suoraan, joka laittaa tekstiviestin tai pyytää kaveria kysymään.
On tärkeää miettiä valmiiksi asioita tai temppuja, joilla voisi valloittaa toisen. On myös hyvä miettiä sitä vaihtoehtoa, ettei valloittaminen onnistu ja saa pakit. Kuinka siitä selvitään? Entä kuinka antaa itse pakit tyylikkäästi?
On tärkeää, että se joka saa ”tykkään susta” –viestin, ymmärtää kuinka hienoa on olla ihastumisen arvoinen. Jos ja kun tunne on molemminpuolinen, alkaa seurustelu. Seurustelu on jokaisessa vaiheessa erilaista; se voi olla pelkkiä katseita ja tekstiviestejä, käsikkäin kulkemista, kahden kesken olemista.
Joskus voi saada viestin henkilöltä, jonka kanssa ei halua seurustella. Siksi on hyvä miettiä etukäteen keinoja, kuinka torjua tämä aloite tyylikkäästi. On hyvä miettiä, miten itse haluaisi toisen kertovan sinulle pakeista. Välttely, pakoilu tai naureskelu ei kuulu asiaan. Jokainen meistä haluaa, että itseään kohdeltaisiin arvokkaasti ja kunnioittavasti.

Seurusteluunkin pätee ystävyyden säännöt

Seurustelu on hieman enemmän kuin ystävyys, mutta siinäkin pätee ystävyyden säännöt. Seurusteleva pari luo yhdessä seurustelun pelisäännöt, joihin sovelletaan ystävyyden pelisääntöjä.
Seurusteluun ei tule kiirehtiä, eikä ketään tule arvostella sen perusteella, seurusteleeko hän vai ei. Jokainen tietää itse, milloin on valmis seurusteluun. On hyvä muistaa, että kenenkään ei ole pakko seurustella!
Vaikka fyysinen muutos olisi kuinka pitkällä, se ei tarkoita, että olisi valmis seurustelemaan. Murrosiän aikana keho muuttuu, tunteet käyvät läpi myllerryksen ja harkintakyky kasvaa. Tämä voi tarkoittaa sitä, että ulkonäkö voi olla jo aikuisen miehen tai naisen, mutta tunteiden tasolla ei ole vielä valmis seurusteluun. On tärkeää antaa omalle kehitykselle aikaa.
Seurustelu on yhdessä opettelua. Näitä taitoja harjoitellaan koko elämän ajan:
* Itsensä ymmärtämistä
* Toisen ymmärtämistä
* Puhumista
* Kuuntelemista
* Riitelemistä ja sovintoa
* Kehumista
* Yhdessä kokemista ja kokeilemista
* Yhdessä tekemistä
* Tilan antamista toisen yksityisyydelle
* Luottamusta ja luottamista
* Tunteiden jakamista
* Välittämistä ja rakastamista