Aggressio

Aggressio on nimitys monille vaikeille ja haastaville tunteille. Näitä tunteita voivat olla esimerkiksi pettymys, pelko, kateus, kauna, vallanhalu, raivo, kostonhimo ja mustasukkaisuus. Myös suru, katumus ja syyllisyyden tunne kuuluvat haastaviin tunteisiin.

Aggressio ei ole paha tai huono asia, vaikka sen vallassa saatetaan tehdä huonoja ratkaisuja ja tekoja. Sen sijaa aggression avulla saadaan muutoksia aikaa ja sen antaa voimaa tarttua asioihin. Esimerkiksi ilman sisuuntumista moni asia jäisi tekemättä ja muuttumatta. Aggressioita tarvitaan ja se on hyödyllinen tunne. Ongelmia tulee usein silloin, kun haastavia tunteita kanavoidaan huonoilla keinoilla.

Kaikki tuntevat aggression tunteita. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, etteivät aggressio ja muut haastavat tunteet ole väkivaltaa. Kaikki tunteet ovat sallittuja, mutta teot eivät. Väkivaltaa ei voi puolustella sillä, että on vihainen. Tunteiden hallitseminen voi olla vaikeaa, mutta se on mahdollista. Lue lisää tunteiden hallitsemisesta.

Jos huomaa, että itsellä on vaikeuksia pärjätä omien haastavien tunteiden kanssa, esimerkiksi käyttäytyy toistuvasti huonosti toisia ihmisiä kohtaan, itselle kannattaa hakea keskusteluapua esimerkiksi oman terveysaseman kautta. Apua on saatavilla.

AGGRESSIO

  • ei tarkoita väkivaltaa
  • on tunne, joka antaa voimaa
  • voit tehdä huonoja tai hyviä ratkaisuja sen voimalla
  • omista teoista on vastattava, olipa tunne mikä tahansa
  • päätöksiä tulee tehdä järjellä, ei tunteella