Finnejä voidaan hoitaa eri tavoin. Kannattaa kääntyä lääkärin puoleen, jos omat keinot eivät riitä.

Ihon hoitaminen

Mustapäiden ja finnien syntymistä ei voi juuri ehkäistä. Jotkut kokevat aknen helpottuneen välttämällä muun muassa suklaan ja juuston syöntiä, mutta tästä ei ole tieteellisestä näyttöä aknen hoidossa. Sen sijaan tiedetään, että tupakointi lisää aknea. Toiset taas ovat saaneet avun kosmetologisista hoidoista.

Useimmiten säännöllinen puhdistus vähentää finnien syntymistä. Ensin iholta kannattaa poistaa mahdolliset ihovoiteet ja meikki puhdistusvoiteella. Sen jälkeen iho tulee vielä pestä nestesaippuan kera, jonka pH-arvo on matala. On olemassa myös erityisesti akneiholle tarkoitettuja puhdistustuotteita.

Meikkien, puuterin tai peitepuikon käyttö on turvallista myös akneiholle. Ne peittävät ja tasoittavat ihon epätasaisuutta. Kuitenkin meikkien levittämiseen tarkoitettujen välineiden puhtaudesta kannattaa huolehtia.

Kesäinen auringonvalo rauhoittaa hetkellisesti aknea. Toisaalta sen on myös todettu kiihdyttävän mustapäiden muodostumista, joista myöhemmin talvella voi syntyä märkäpäitä eli finnejä. Näppylöitä ei saisi puristella, sillä se voimistaa tulehdusta. Näppylöiden puristelu lisää myös arpeutumistaipumusta.

Lievä akne saattaa rauhoittua myös apteekista ilman reseptiä saatavilla bentsoyyliperoksidigeelillä tai -voiteilla. Ne hillitsevät myös jonkin verran mustapäiden kehittymistä. Tämän hoidon vaikutukset ovat näkyvissä viikon tai kahden kuluttua, usein vasta 3–4 kuukauden päästä säännöllisen hoidon aloittamisesta. Voiteita käytetään yleensä öisin puhdistetulle iholle. Niillä on värillisiä kankaita vaalentava vaikutus, joka kannattaa huomioida.

Jos finnien itsehoito ei tuota tulosta ja finnit aiheuttavat paljon mielipahaa, niin kannattaa hakeutua lääkäriin. Lääkäri voi määrätä aknen hoitoon erilaisia antibioottikuureja, jotka ovat yleensä pitkiä hoitoja. E-pillereitä käytetään aknen hoitoon tytöillä. Myös valohoidot ovat mahdollisia.