Kivesten tutkiminen

Kipu kiveksissä on asia, jonka aiheuttaja on aina syytä selvittää. Normaalista poikkeavia muutoksia kiveksissä voivat olla muun muassa kiertymät, tulehdukset, tyrät, kohjut ja kasvaimet sekä turvotukset eri syistä. Kaikenlaiset muhkurat, epäsäännölliset muodostumat ja kovettumat sekä kiveksen koon nopeat muutokset tulee huomioida. Niistä kannattaa mainita rohkeasti omalle terveydenhoitajalle tai lääkärille.

Kiveksiä tutkitaan tunnustelemalla niitä sormien välissä. Terve kives tuntuu ”kovalta kuoritulta kananmunalta”, sileältä ja pyöreältä. Kivesten lisäksi kivespussin sisältä voidaan tuntea lisäkivekset. Ne ovat kiinni kivesten pinnalla ja ne voivat erottaa erillisinä rakenteena kiveksestä. Ne tuntuvat pehmeämmiltä, juostemaiselta ja alaspäin kapenevalta kudokselta. Myös siemenjohdin, jota pitkin siittiöt siemensyöksyssä kulkeutuvat ulos kehosta, on mahdollista tuntea. Se tuntuu sormissa keitetyltä spagetilta.

Nuorten miesten olisi hyvä opetella kivesten ja peniksen omatoiminen tutkiminen, sillä oman kehon tunteminen on tärkeä asia. Jos tutkii itseään säännöllisesti, voi helposti huomata itsessään tapahtuvia muutoksia. On myös mielenkiintoista seurata, kuinka oma keho kehittyy. Kun mahdolliset muutokset huomataan ajoissa, on niiden hoitaminen tehokkaampaa, helpompaa ja tulokset ovat erinomaisia.