Kuvattuna erilaisia tyttöjen kehoja.
Kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi
Naisen lantion anatomiaa
kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi

Tytön keho

Huom! Osa näiden sivujen sisällöistä avautuu uuden Hyvä kysymys -palvelun artikkeleihin.

Ensimmäisiä merkkejä tytön murrosiän alkamisesta ovat rintojen kasvaminen. Rintojen kehitys kestää 3-5 vuotta. Rinnat eivät ole kuitenkaan koskaan täysin ”valmiit”, sillä ne muuttuvat ja muotoutuvat koko naisen elämän ajan. Lue lisää rintojen kehityksestä.

Emätin on naisen sukupuolielinten putkimainen ja lihaksikas osa, joka yhdistää naisen ulkoiset sukupuolielimet ja kohdun. Sisempien häpyhuulten välissä, hiukan emättimen aukon sisäpuolella on immenkalvoKlitoris on naisen sukupuolielinten tuntoherkin osa. Siinä on paljon hermopäätteitä, jonka vuoksi se on erittäin herkkä kosketukselle, paineelle ja lämpötilalle.

Murrosiän aikana tytön lantionkaari muotoutuu ja valmistautuu lisääntymistä varten. Reisiin, pakaroihin ja peppuun kertyy rasvakudosta ja kehon muoto voi muuttua.

Valkovuodon ilmaantuminen on merkki siitä, että keho valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Valkovuoto kosteuttaa ja puhdistaa emätintä. Lisää valkovuodosta.

Usein kasvupyrähdyksen jälkeen tytöllä alkavat kuukautiset. Kuukautiset kertovat naisen lisääntymiskyvystä; kehon valmistautumisesta mahdolliseen raskauteen. Lisää kuukautisista.

Omaa kuukautiskiertoa kannattaa seurata kuukausittain, merkkaamalla ylös kalenteriin kuukautisten alkamispäivämäärä. Näin on helpompi huomata poikkeavuudet kuukautiskierrossa. Lisää kuukautiskierrosta.

Kuukautiskierron häiriöt ovat tavallisia. Epäsäännölliset kuukautiset eivät ole vaarallisia mutta kiusallista kylläkin, koska kuukautisten alkaminen ei ole ennakoitavissa. Lisää epäsäännöllisistä kuukautisista.