Naisen sukupuoli- ja synnytinelinten anatomiakuva
Kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi
Naisen ulkoisten sukupuolielintenosien kuvaus
Kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi

Emätin

Emätin on naisen sukupuolielinten putkimainen ja lihaksikas osa, joka yhdistää naisen ulkoiset sukupuolielimet ja kohdun. Emätin on litteä ja joustava. Se on noin 6 - 12 cm pitkä, mutta joustaa ja venyy huomattavasti esimerkiksi yhdynnän ja synnytyksen yhteydessä. Synnytyksen jälkeen emätin palautuu ajan kuluessa normaaliin kokoonsa.

Suurin osa emättimestä on melko tunnotonta. Esimerkiksi tamponi ei tunnu emättimessä juuri ollenkaan oikein asetettuna. Kaikkein tuntoherkin alue emättimessä on ulkosuun seutu. Emättimen uloimmainen kudos on limakalvoa, joka ärsyyntyy helposti. Lisää vinkkejä emättimen limakalvojen hoitoon.

Emätin puhdistuu koko ajan valkovuodon avulla. Valkovuodollakin on siis tarkoituksena ja se on normaali ilmiö. Lue lisää valkovuodosta.

Naisen ollessa seksuaalisesti kiihottunut emättimen seinät kostuvat. Emättimen seinistä erittyvä erite liukastaa emättimen, jotta yhdyntä onnistuu helpommin. Jos emätin ei kostu riittävästi seksitilanteessa, kannattaa avuksi ottaa liukuvoide. Se suojaa limakalvoja.

Syvällä emättimen ”pohjalla” voi sormin tunnustellen tuntua pyöreä ja kiinteä kohouma. Tämä kohta on kohdun napukka. Sen keskellä on reikä, jota kutsutaan kohdunsuuksi. Kohdunsuu on reitti, jonka kautta valuu kuukautisvuoto pois kohdusta. Tämän reiän kautta myös siemennesteessä olevat siittiöt uivat kohtuun ja sitä kautta munatorviin etsimään munasolua hedelmöittymistä varten. Lue lisää raskauden alkamisesta.