Kuva naisen ulkoisista sukupuolielimistä
Kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi

Immenkalvo eli hymen

Sisempien häpyhuulten välissä, hiukan emättimen aukon sisäpuolella on immenkalvo. Kun sisempiä häpyhuulia venyttää, tulee usein esiin immenkalvon aukko, joka on toisilla pienempi ja toisilla suurempi. Sen keskeltä avautuu emättimen aukko.

Jokaisella tytöllä immenkalvo on erilainen. Useimmiten se on vain kuunsirppimäinen limakalvopoimu emättimen suulla - ei siis mikään koko emättimen aukkoa peittävä kalvo. Murrosiän aikana immenkalvo venyy hormonien vaikutuksesta niin, että yhdynnät ovat mahdollisia.

Immenkalvo voi olla luonnostaan niin väljä, että sitä on vaikea huomata. Immenkalvo muuttuu myös hormonien vaikutuksesta ja esimerkiksi tamponin käyttö venyttää sitä. Tapahtuipa immenkalvon venyminen ensimmäisessä yhdynnässä tai muulla tavalla, tulisi sen tapahtua niin varovasti ja hellävaraisesti, ettei se pääse repeämään.

Joskus ensimmäisten yhdyntöjen yhteydessä voi immenkalvo hieman repeytyä. Tällöin haavakohta voi vuotaa myös vähän verta. Joillakin immenkalvon venyminen ei satu lainkaan, toisilla se voi tuntua kivuliaalta. Siksi erityisesti ensimmäinen yhdyntä on aloitettava hellävaraisesti ja hitaasti.

Joskus, mutta melko harvoin immenkalvo voi olla sellainen, että siinä ei ole lainkaan aukkoa, tai aukko voi olla pieni ja immenkalvo on rakenteeltaan paksu ja myötäilemätön. Tällöin esimerkiksi kuukautisvuoto ei pääse valumaan emättimestä pois tai yhdynnät eivät onnistu. Tällaisissa tilanteissa lääkäri voi tehdä pienen toimenpiteen immenkalvon reiän suurentamiseksi.