Epäsäännölliset kuukautiset

Nuorella iällä tai kuukautisten hiljattain alettua, ne voivat olla hyvin epäsäännölliset. Ensimmäiset pari vuotta kuukautisten alkamisen jälkeen, voi aivan rauhassa seurata tilannetta.

Useimmilla naisilla kuukautiskierron pituus vaihtelee joskus muutamien päivien, jopa viikon puitteissa. Epäsäännölliset kuukautiset eivät vaarallisia mutta kiusallista kylläkin, koska kuukautisten alkaminen ei ole ennakoitavissa. Lue, miten kuukautiskerto lasketaan.

Joskus kuukautiskierto voi olla epäsäännöllinen elämäntilanteesta johtuen, esimerkiksi sairastelun, stressin, liiallisen liikunnan tai laihduttamisen takia. Jos on ollut yhdyntöjä, on tärkeää poissulkea raskauden mahdollisuus, kuukautisten myöhästyessä. Lue raskaustestin tekemisestä.

Kuukautiskierron häiriöt ovat tavallisia. Kuukautiset voivat olla harvat ja tiheät. Jos kuukautiset tuleva harvemmin kuin viiden viikon välein on kyse harvoista kuukautisista. Jos taas vuodot tulevat useammin kuin kerran kuussa, ovat kuukautiset tiheät.

Mikäli kuukautiset jäävät yllättäen tulematta ilman selittävää syytä, tai vuotojen epäsäännöllisyys haittaa, kannattaa asiasta keskustella esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa tai hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Toistuvaa tai jatkuvaa kuukautiskierron epäsäännöllisyyttä voidaan hoitaa hormonaalisella ehkäisyvalmisteella, kuten e-pillereillä, sillä ne säännöllistävät kuukautiskiertoa. Voit varata tarvittaessa ajan omalle terveysasemalla lääkityksen aloittamiseksi.