Kuukautisten merkitsemnen kalenteriin ja kuukautiskierron laskeminen
Kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi
Kuva kuukautiskierrosta ja kuukautisista
Kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi
Uusi kuukautiskierto alkaa aina kuukautisvuodon ensimmäisestä päivästä.
Nuorella tytöllä ovulaatio voi tapahtua muulloin kuin kuukautiskierron puolivälissä. Tämän vuoksi raskauden alkaminen voi olla mahdollista missä tahansa vaiheessa kuukautiskiertoa.

Kuukautiskierto

Kuukautiskierto on jakso, jonka aikana naisen kuukautiset tulevat kerran. Kuukautiskierrossa on eri vaiheita ja sen pituus yksilöllinen: yleensä 23–35 päivää, keskimäärin 28 vuorokautta. Kuukautiskierron katsotaan alkavan ensimmäisestä kuukautisvuotopäivästä ja päättyvän seuraavan kuukautisvuodon alkamispäivään, jota pidetään myös uuden kuukautiskierron alkuna. 

Omaa kuukautiskiertoa kannattaa seurata kuukausittain, merkkaamalla ylös kuukautisten alkamispäivämäärä. Näin on helpompi huomata poikkeavuudet kuukautiskierrossa. Viimeisten kuukautisten alkamispäivämäärä on usein myös perusasia, jonka lääkäri haluaa tietää gynekologisia vaivoja tai ehkäisyasioita hoidettaessa.

Kuukautiskierto alkaa kuukautisista

Kuukautiskierron alussa tulevat kuukautiset. Kuukautisvuodon jälkeen kohdun limakalvo alkaa hormonien vaikutuksesta paksuuntua ja munasolu kypsyä. Kypsä munasolu irtoaa useimmiten kuukautiskierron puolivälissä. Tätä kutsutaan ovulaatioksi. Silloin nainen tulee herkimmin raskaaksi, mikäli on yhdynnässä ilman ehkäisymenetelmää. 

Kuukautiskierron puolivälin jälkeen kohdun limakalvo paksuuntuu edelleen, valmistautuen mahdollista raskautta varten. Jos munasolu ei ole hedelmöittynyt ja kiinnittynyt kohdun limakalvoon (raskaus ei ole alkanut), kohdun limakalvo poistuu kuukautisvuotona ja kuukautiskierto alkaa alusta. Lue lisää raskauden alkamisesta.

Useimmilla naisilla kuukautiskierron pituus vaihtelee muutamien päivien, jopa viikon puitteissa. Tämä on aivan normaalia. Tästä syystä kuitenkin kuukautiskierron puoliväliä, jolloin ovulaatio tapahtuu, on vaikea määritellä tarkoin. Munasolu pystyy hedelmöittymään noin vuorokauden ajan munarakkulasta irrotessaan. Sen sijaan miehen siittiöt pysyvät toimintakykyisenä naisen elimistössä useitakin päiviä. Nämä kaikki asiat huomioiden, kuukautiskierrossa ei ole ”varmoja päiviä”, jolloin nainen ei voisi tulla raskaaksi, paitsi tietenkin käyttämällä jotain raskaudenehkäisymenetelmää. Lue lisää raskauden ehkäisymenetelmistä.

Kuukautiskierron pituus saadaan selville laskemalla päivät kuukautisvuodon alkamispäivästä seuraavien kuukautisten alkamispäivään.
Seuraamalla kuukautiskiertoa voit saada käsityksen kuukautiskiertosi pituudesta ja sen vaihteluista. Näin huomaat myös nopeasti, jos kuukautiset jäävät jostakin syystä pois ja pystyt ennakoimaan kuukautisten ajoittumista tärkeisiin tapahtumiin nähden.