Lantiopohjan lihakset

Usein lantiopohjan lihakset yhdistetään iäkkäisiin naisiin ja virtsanpidätysongelmiin. Kuitenkin niiden tunnistaminen ja tahdonalainen hallitseminen ovat tärkeitä taitoja nuorille tytöillekin. Lantiopohjan lihakset ovat tahdonalaisia lihaksia, joten niitä voi opetella supistamaan ja rentouttamaan.

Lantionpohjan lihakset ympäröivät lantion elimiä, kuten virtsaputkea, emätintä ja peräsuolta. Niiden avulla pidätetään virtsaa ja ulostetta. Lantionpohjan lihasten supistustila voi estää tamponin tai kuukupin asettamisen emättimeen. Samasta syystä myös gynekologinen tutkimus voi tuntua epämiellyttävältä tai jopa kivuliaalta. Jännittyneet lihakset voi estää myös seksitilanteen ja yhdynnän onnistumisen. Lihakset vaikuttavat myös seksuaalisen nautintoon. 

Lihasten tunnistaminen ja tahdonalainen rentouttaminen ei ole välttämättä helppoa, mutta niitä voi harjoitella. Lantiopohjan lihakset heikkenevät, kuten muutkin lihakset, iän, raskauksien ja joidenkin sairauksien myötä. Sen vuoksi niiden säännöllinen treenaaminen on tärkeää viimeistään iän karttuessa. Lisää lantiopohjan lihasten tunnistamisesta.