Kuvitus: Ainoa Graphic Design / ainoa.fi
Jokaisen rinnat ovat erilaiset ja niiden ulkonäkö muuttuu myös iän myötä.

Rinnat

Rintojen arkuus ja rinnoissa tuntuva kova kyhmy nuorella tytöllä, ovat merkkejä rintojen kasvun ja koko murrosiän alkamista. Rintojen kehityksen ensimmäiset merkit ovat yleensä näkyvillä viimeistään 13-vuotiailla tytöillä. Ellei näin ole, on syytä hakeutua lääkäriin tarkistuttamaan, että murrosiän kehitys on normaalia.

Alussa rinnan muoto voi olla erikoinen ja se vaihtelee paljon kehityksen aikana. Toinen rinta voi myös olla selvästi kookkaampi kuin toinen, tai nännit ja nännipihat ovat erimuotoisia ja – kokoisia. Rinnat voivat myös olla arat tai pingottavat, tai ne voivat näyttää olevan eri korkeudella. Pehmeät, mutta tukevat rintaliivit tasoittavat rintojen koko- ja näköeroa ja suojaavat rintoja.

Rintojen kehitys kestää 3-5 vuotta. Rinnat eivät ole kuitenkaan koskaan täysin valmiit, sillä ne muuttuvat ja muotoutuvat koko naisen elämän ajan. Rintojen koko ja ulkonäkö eivät yleensä vaikuta rinnan toimintaan, kuten esimerkiksi imetykseen.

Rinnat koostuvat rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta. Suuri osa rintojen koosta koostuu rasvakudoksesta, jonka vuoksi hoikilla naisilla rinnat voivat olla pienet. Rintarauhaskudoksen määrä on osittain perinnöllistä. Murrosiän aikainen voimakas laihdutus saattaa hidastaa rintojen kehitystä ja joskus myös pysyvästi pienentää niiden kokoa.

Nännipiha muodostuu erityyppisistä rauhasista ja sileästä lihaskudoksesta. Ihminen ei voi säädellä sileän lihaskudoksen toimintaa tahdonalaisesti, vaan se supistelee esimerkiksi veressä kiertävien hormonien vaikutuksesta. Kun ihminen on esimerkiksi viileässä, niin nännipihan sileä lihaksisto supistuu, jonka tarkoitus on suojata rintarauhasia kylmältä.