Pelastakaa Lapset: Grooming. Videolla kuvataan lapsen seksuaalisen hyväksikäytön valmistelua sosiaalisessa mediassa.

Grooming

Groomingilla tarkoitetaan tapahtumaketjua, jossa yleensä aikuinen valmistelee lapsen tai nuoren seksuaalista hyväksikäyttöä. Tämä tapahtuu usein esimerkiksi sosiaalisen median palveluissa. Lapsen ja nuoren houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin on Suomen rikoslain mukaan rikos.

Hyväksikäyttöä suunnitteleva etsii sopivia uhreja esimerkiksi netin keskusteluista

Seksuaalirikosta edeltää joskus houkutteluvaihe. Tässä vaiheessa tekoa suunnitteleva yrittää saada aikaan luottamuksen ja kiinnostuksen nuoren henkilön kanssa. Hän vaikuttaa mukavalta, hauskalta ja jakaa kehuja sekä imartelevia kommentteja. Hän voi esiintyä toisenlaisena ihmisenä kuin oikeasti on. Hän voi kertoa olevansa toinen nuori, vaikka onkin oikeasti jotain muuta.

Keskusteluissa hyväksikäyttöä suunnitteleva saattaa käyttää houkutteluun pitkän ajan, kuten viikkoja tai kuukausia. Jossain vaiheessa hän saattaa alkaa jutella seksiin liittyvistä asioista ja kysellä intiimejä kysymyksiä. Hän saattaa pyytää lähettämään alastonkuvia tai kuvia sukupuolielimistä.

Uusi mukava tuttavuus ja hauskojen keskustelujen toistuminen, saattavat hämärtää nuoren ajatusta ja harkintaa siitä, mistä oikein netissä on sopivaa keskustella ja mistä ei. Tämä on rikosta suunnittelevan tarkoitus. Hän voi vähitellen vaatia nuorelta yksityiskohtaisempia tietoja ja kuvia, eikä nuori tule ajatelleeksi, että tutun tarkoitusperät olisivat huonot. Nuori saattaa tuntea myös sympatiaa tai ihailua, eikä siksi osaa tai uskalla kieltäytyä oudoista ehdotuksista. Usein nuoren antamia henkilökohtaisia tietoja ja intiimejä kuvia käytetään kiristys keinoina myöhemmin nuorta vastaan.

Mieti kahdesti ennen kuin lähetät kuvia vartalostasi

Kannattaa olla tarkkana, jos ainoastaan verkosta tuttu tyyppi kyselee seksistä, sukupuolielimistä, erektiosta, pimpin kostumisesta, itsetyydytyksestä tai muusta intiimistä. Älä lähetä itsestäsi alastonkuvia tai muita intiimejä kuvia kenellekään, etenkään nettikeskustelijalle, hetken mielijohteesta.

Jos epäilet nettituttusi tarkoitusperiä, lopeta keskustelu hänen kanssaan ja poista hänet kontaktilistoiltasi. Se voi tuntua vaikealta, jos tyyppiä kohtaan joskus ollut jotain positiivisia, kuten ihastumisen tunteita. Toimi kuitenkin nopeasti, sillä tilanne voi muuten pahentua. Luota vaistoosi! Jos saat outoja ehdotuksia, kuvia, kysymyksiä tai kommentteja, talleta ne kaikki kuvakaappauksilla ja kerro sitten luottoaikuisellesi, vaikka vanhemmille, nettipoliisille tai opettajalle.

Vaikka voi tuntua nolottavalta näyttää keskusteluja ulkopuoliselle, tee se kuitenkin. On nimittäin mahdollista, että samalla nettityypillä on monia muita nuoria koukussa, joista jollekulle hän saattaa tehdä ikäviä, rikokseksi tulkittavia asioita. Toimimalla voit siis auttaa muita.