Perheellinen, mitä lapseton ystäväsi toivoisi sinun sanovan - ja mitä ei

11.5.2018

Kun kahdesta sinkkuystävyksestä toinen löytää kumppanin ja perustaa perheen, ystävyyden dynamiikka väistämättä muuttuu. Aiemmin on jaettu kaikki – itketty ja naurettu yhdessä samoille asioille. Nyt jotain on muuttunut. Toisen todellisuus pyörii kakkavaippojen sekä nukkumaanmenoaikojen ympärillä ja toinen pohtii enemmän esimerkiksi uraansa sekä mahdollisesti haaveilee perheestä tulevaisuudessa.

Kommunikaatioon tulee myös herkästi väärinymmärryksiä ja säröjä uudessa tilanteessa. Toiveet eivät aina automaattisesti kohtaa. Moni sinkku kantaa sydämellään perheellisten ystävien sanoja ja sanomatta jättämisiä. 

 

Sinkku ei toivoisi perheellisen ystävän kuvittelevan, että sinkulla on aina aikaa ja rahaa siksi, että hänellä ei ole lapsia. Ei tunnu reilulta olettaa, että rahaa ja aikaa ei kuluisi muuhun elämään kuin perheen arjen pyörittämiseen. 

 

Sinkkua satuttaa, jos perheellinen olettaa tai pyrkii ohjailemaan sinkun puolisoon tai perheeseen liittyviä haaveita. On liian suoraviivaista olettaa, että jokainen sinkku haluaa perheen. Sinkku ei myöskään tahdo jatkuvaa apua puolison löytämisessä. Muistutukset ajan hupenemisesta viiltävät sinkkua. Ystävä tarkoittaa hyvää vihjatessaan, että lapsia on mahdollista saada yksinkin. Puolisoa syvästi toivovalle sinkulle tämä on kuitenkin kuin suolaa suoraan haavaan.

 

Moni sinkku toivoo, että kahdenkeskinen aika ja huomio ei katoaisi ystävyydestä. Sinkusta on ihana kuulla kannustavia sanoja, kuinka hyvin hän pärjää lasten kanssa leikkiessä. On ilo olla osa perheen elämää. Kuitenkin hetket ystävän kanssa ilman lapsia ovat monen sinkun haave. Huomio ja puheet keskittyvät helposti ennen kaikkea perheen arkeen, kun lattialla pyörivät lapset vievät huomion. Vastavuoroisesti sinkun haaveista, tekemisistä ja elämäntilanteesta keskusteleminen jää helposti taka-alalle. Suurin pelko on ystävyyden hiipuminen pois, koska perhe-elämältä ei enää liikene aikaa. 

 

Kaiken ei kuulu mennä sinkun toiveiden mukaan. Sinkku haluaa kuulla perheellisen toiveita, millainen yhteinen aika olisi nyt rentouttavaa. Sekaista kotia tai arkista ruokaa ei tarvitse pyydellä anteeksi, vaan tärkeintä on levollisuus ja rentous yhteisessä ajassa. 

 

Avoin kommunikaatio molemmin puolin on keskeisintä ystävyyden vaalimiseksi. Puhukaa rohkeasti toiveistanne ja peloistanne. Antakaa mahdollisuus elämäntilanteiden muutoksille ja niiden tuomille uusille sävyille ystävyydessä. Voitte oppia toisistanne aivan uutta. Sinkun ja perheellisen ystävyyteen ei ole valmista kaavaa, vaan siitä kuuluu tehdä juuri teille toimiva. 

 

Vaikka tilanteet muuttuisivat, vaalikaa sitä, mikä on ollut teidän ystävyydessänne kaunista ja erityistä. Muistakaa, mikä on tehnyt teistä merkittävät toisillenne ja pitäkää siitä kiinni.

 

Sanna Korpela

psykologi

 

Tekstiä varten haastateltiin kolmea sinkkunaista.