Kuka on juuri minulle sopiva?

15.6.2018

Eron yhteydessä todetaan usein, että he eivät olleet sopivia toisilleen. Nettideittisivustoilla markkinoidaan persoonallisuustestejä, joilla voi löytää sen itselle sopivan ihmisen. Mitä tuo sopivuus oikeastaan on?

Tutkimusten perusteella tiedetään, että ihmiset etsivät samankaltaisuutta kumppaniehdokkaastaan. Olisiko tuo samankaltaisuus sitten tätä sopivuutta? Isompi kuva näyttää kuitenkin olevan monimutkaisempi.

Tohtori Hudson Texasin yliopistosta teki pitkittäistutkimuksen pariskuntien kanssa, jotka olivat olleet naimisissa vuosia. Yksi mielenkiintoinen tulos oli se, että hän ei löytänyt mitään yhteyttä samankaltaisuuden ja parisuhteen onnellisuuden kanssa. Parit, jotka kokivat tyytyväisyyttä ja onnellisuutta suhteessaan sanoivat, että yhteensopivuus ei ollut mikään ”juttu” heille. He kokivat ennemminkin, että he olivat se, joka sai suhteen toimimaan, ei yhteensopivuus. Kun onnettomilta pareilta kysyttiin, mitä he ajattelivat yhteensopivuudesta, he totesivat, että se on erittäin tärkeä asia parisuhteessa. He myös kokivat, että eivät oikeastaan sopineet yhteen puolisonsa kanssa ja olivat siksi onnettomia.

Ihmisiin on sisäänrakennettu tarve etsiä selkeä tekijä tai syy, joka on ongelman takana. Jos ajatellaan parisuhdetta, selitys omaan kurjuuteen parisuhteessa on usein se, että tuo on ”väärä” ihminen minulle. Toinen selitys, jota kuulee, on se, että meitä ei ole varmaankaan tarkoitettu toisillemme. Sen oikean kanssa elämä olisi varmasti parempaa ja onni suurempaa. Vaihtoehtoinen tarkastelutapa ongelmiin voisi kuitenkin olla se, että pohtisi millaisia ongelmia meillä on vuorovaikutuksessa tai kuinka paljon todella yritämme saada suhteen toimimaan.

Gottman havaitsi, että jos pari keskittyi luomaan jotain kestävää ja merkityksellistä yhdessä, he myös pysyivät yhdessä. Gottman myös todisti lukuisissa tutkimuksissaan, että toimivan ihmissuhteen takana on hyvä vuorovaikutus. Kysymys ei niinkään ole siitä, ovatko ihmiset samankaltaisia tai yhteensopivia, vaan millainen vuorovaikutus kahden ihmisen välillä on.

Ongelmia tietysti syntyy, jos vuorovaikutustaitoja ei syystä tai toisesta ole. Monesti kumppanin etsinnässä kiinnitetään huomiota ulkoisiin asioihin: miltä toinen näyttää, mikä koulutus toisella on. Hyvin harvoin pohdinta lähtee siitä, millaista vuorovaikutus välillämme on. Hyviä kysymyksiä deittailevalle sinkulle voisikin olla: Millaiset taidot tuolla ihmisellä on liittyä toisiin? Osaako hän kuunnella hyvin ja olla läsnä? Osaako hän tuoda ajatuksensa esiin ystävällisesti ja toista kunnioittaen? Saisinko hyvin sovittua asioista tämän ihmisen kanssa?

Myös omiin vuorovaikutustaitoihin olisi hyvä kiinnittää huomiota. Osaanko lähestyä ystävällisesti toista? Saanko toisen tuntemaan olonsa hyväksytyksi eleilläni ja sanoillani? Osaanko kuunnella riittävän tarkalla korvalla? Jos itse huomaa, että näissä asioissa voisi olla hiomisen varaa, voi yrittää miettiä, miten omia vuorovaikutustaitoja voisi yrittää parantaa. 

Kesä on usein parisuhderintamalla etsimisen ja löytämisen aikaa. Monet urheilevat ja yrittävät puunata itseään. Ulkonäkö on toki merkityksellistä ensivaikutelmassa, mutta varsinaisen menestyksen parisuhteessa takaavat vuorovaikutustaidot, eivät esimerkiksi rintalihakset.

Anna Salmi
psykologi

Lähde: https://www.gottman.com/blog/psychology-finally-reveals-the-answer-to-finding-your-soulmate/