Parisuhde-elokuvien aatelia

31.5.2016 klo 13:30

Ohjaaja Maïwennin elokuva Huuma kertoo juuri siitä, mitä nimi kuvaa. Se on elokuva intohimosta ja repivästä rakkaudesta.

Tony (Emmanuelle Bergot) joutuu elokuvan alussa lasketteluonnettomuuteen ja saa polvivamman. Kuntoutuksessa hän alkaa miettiä vaikeaa suhdetta poikansa isään Georgioon (Vincent Cassel).

Elokuvassa käydään takautuvasti läpi koko parisuhteen monivaiheinen kaari. Narsistinen Georgio on niin hurmaava, että hän imaisee Tonyn keskenkasvuiseen, huumeiden ja ystävien täyttämään elämäänsä. Tony yrittää pyristellä irti suhteesta, mutta intohimo ja toivo paremmasta saavat hänet yhä uudelleen lankeamaan Georgion viehätysvoimaan. Tony sanoo jossain vaiheessa elokuvaa Georgiolle, että hän ei jaksa enää. Hän on väsynyt suhteeseen joka on kuin vuoristorataa. Hän kaipaa tasaisuutta ja turvallisuutta. Georgio toteaa vaikuttavalla tyylillään, että tasaisuus tarkoittaa kuolemaa, samoin kuin pysähtynyt sydänkäyrä.

Elokuvaa on arvosteltu sen pituudesta ja toistavuudesta. Nämä ovat kuitenkin kyseisen elokuvan kohdalla minusta perusteltuja. Latautunut, kiihkeä mutta turvaton suhde toistaa itseään kaavamaisesti. On olemassa ihania huippuja, jolloin nauretaan ja leikitellään sekä repiviä matalikkoja, joissa väkivaltaisesti ylitetään myös koskemattomuuden rajoja.  Parisuhteen kuvaus on niin todentuntuisia, että tarina todella imaisee mukaansa.

 

Anna Salmi, psykologi