Elegantti tarina kahden naisen välisestä rakkaudesta

10.3.2016

Carol on hienostunut, herkkä ja ehjä kuvaus kypsän yläluokkaisen naisen Carol Airdin (Cate Blanchett) ja nuoren Therese Belivetin (Rooney Mara) rakkaussuhteesta. Tarina sijoittuu New Yorkiin ja 50-luvulle.

Carol ostaa joululahjaksi junaradan lelukaupasta, jossa häntä palvelee soma myyjätär Therese. Ensikohtaamisen jälkeen molempien mieliin jää jotain kytemään. Vihjeet ja ehdotukset ovat alkuun harkitun kätkettyjä. Carolin hansikkaat unohtuvat myyntitiskille ja Therese palauttaa ne.

Carolin olemus vapautuu nuoren ystävättären seurassa, joka puolestaan ihailee Carolia ensin kaukaa, ja näpsii tästä salaa valokuvia joulukuusiostoksilla. Lopulta aletaan tapailla tiiviimmin.

Naisten välisen suhteen luonne alkaa valjeta Carolin aviomiehelle Harge Airdille (Kyle Chandler). Jouluna kaikki kulminoituu äänekkääseen riitaan ja pesäeron mahdollisuutta väläytellään.

Mielestäni elokuvan yksi havainnollisimpia sananvaihtoja Hargen ja Carolin välillä on:

- En siedä sinunlaisiasi.

- Sinä nait minunlaiseni.

Mies yrittää pitää vaimoaan luonaan miltei väkisin, ja samoin toimii Theresen poikaystävä.

Naisten välinen vetovoima on jo ilmeinen ja iätön. Seuraa riipaiseva kiista, jossa Harge vaatii pariskunnan pienen tyttären Rindyn (Sadie Heim) huoltajuutta itselleen sekä lapsen etuun että moraaliseikkoihin vedoten.

Leffassa kuvataan onnistuneesti kahden eri-ikäisen naisen pohjimmiltaan samanlaiset tarpeet, joista yksi tärkeimmistä on tulla rakastetuksi omana itsenään. Tapahtumat ajoittuvat joulunseutuun, joka lienee ollut tuon ajan elämänpiirissä korostetun konservatiivista aikaa. Kuvaus etenee hillittyjen eleiden ja pidäteltyjen liikkeiden jatkumona läpi kaksituntisen. Estoisuuden taakse on kuitenkin ladattu vahvoja ja vangitsevia tunteita.

Elokuva on uskottava ja matalaprofiilinen ja siinä on sen vahvuus. Katsoja ei juuri hätkähdä tai häkelly tunnekuohuun. Lesbosuhteen seksuaalisuudella ei herkutella tai sukupuolta sinänsä alleviivata. Kipukohdat, kuten äidin ero lapsesta kuvataan vaimean pakahduttavina.

Cate Blanchettin roolisuoritus on mestariluokkaa. Rooney Maran raikkaus ja viattomuus täydentää vuoropuhelun.

Anu Haapa
Toimittaja

Carol. Ohjaus: Todd Haynes, näyttelijät: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler, Jake Lacy, Sarah Paulson. Kesto 118 min, K-12.