Kaunokirjallisuutta

Nostalgiaa, jättikauluksia ja Beatles-tukkia

15.8.
Yle Areenalla on nähtävissä uusintana laadukas TV-dokumentti Kansankodin kuokkavieraat. Kymmenen prosenttia suomalaisista muutti 1960- ja 70-luvuilla työn perässä Ruotsiin. Ja töitähän saatiin. Lasten tehtävä oli toimia tulkkeina ja asioiden hoitajina. Aikuisten kielitaito määritti paikan työelämässä ja yhteiskunnassa. Perheet sopeutuivat, kun oli pakko. Vain pieni määrä palasi takaisin.

Kun mies on naimisissa työnsä kanssa

21.11.2016
Sähköauto Teslan kehittäjän ja yksityisten avaruusrakettien rakennuttajan Elon Muskin elämäkerta on kuin mitä fantastisin seikkailuteos. Pikkupojasta lähtien nero, yksinäinen Elon tekee asioita edellä muita. Hänestä kehkeytyy bisnesvoittaja ja pysäyttämätön innovaatiohurjastelija Kalifornian Piilaaksossa.

Sukkelat muistelmat

6.9.2016
Tirskahtelen nauruun, kun luen professori emeritus Antti Eskolan pohdintakirjaa Vanhuus. Tämä herra ei silottele mitään. Hän toivoo kuolinilmoitusta, jossa ei maalailtaisi kaunistelevasti ”Rakkaamme” nukkui pois, ja ”jäämme kaipaamaan”. Hänestä olisi parempi juttu, että kuolinilmoituksessa lukisi suunnilleen näin: ”professori nukkui pois ja olemme helpottuneita”.

Hätkähdyttävä kirja rakkaudenkaipuusta

11.8.2016
bell hooks on yhdysvaltalainen mielipidevaikuttaja, yhteiskuntakriitikko ja kirjoittaja. bell hooks on taiteilijanimi. Hän otti nimen isoäidiltään, mutta halusi omana nimenään sen kirjoitettavan pienillä alkukirjaimilla. Oli vain yksi Bell Hooks, isoäiti. Kirjoittaja itse on pienempi ihminen, hän haluaa pikkukirjaimillaan sanoa. Hiljattain suomennetussa teoksessaan bell hooks vain haluaisi löytää rakkautta. Niin perheissä ja parisuhteissa kuin työpaikoilla ja yhteiskunnassa.

Mahtavaa ranta- ja riippumattolukemista luonnosta ja ajattelusta pitävälle

17.5.2016
Henry David Thoreau muutti vuonna 1845 asumaan metsään, järven rannalle, parin kilometrin päähän muusta asutuksesta. Hän rakensi siellä itselleen majapaikan ja huonekalut, raivasi pellon ja viljeli palstaansa. Hän elätti itsensä kokonaan omalla viljelyllään ja kalastuksellaan.

Elokuva-arvosteluja

Parisuhde-elokuvien aatelia

31.5.2016
Ohjaaja Maïwennin elokuva Huuma kertoo juuri siitä, mitä nimi kuvaa. Se on elokuva intohimosta ja repivästä rakkaudesta.

Brooklyn (2015)

12.4.2016
Elämä 1950-luvun Irlannissa on yksinkertaista ja niukkaa. Tulevaisuus ei tarjoa nuorelle naiselle paljon mahdollisuuksia.

Elegantti tarina kahden naisen välisestä rakkaudesta

10.3.2016
Carol on hienostunut, herkkä ja ehjä kuvaus kypsän yläluokkaisen naisen Carol Airdin (Cate Blanchett) ja nuoren Therese Belivetin (Rooney Mara) rakkaussuhteesta. Tarina sijoittuu New Yorkiin ja 50-luvulle.

Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi (2013)

25.2.2016
Ei ole mitään niin ihanaa kuin perjantain leffailta oman perheen tai kumppanin kanssa. Vihannestikkuja ja dippejä, ja muutakin herkkua pöytään ja video päälle! Jos et ole vielä nähnyt tätä ruotsalaista komediaa, et tiedä, miten leffa voi naurattaa melkein leuan sijoiltaan. Ja pallealihakset niin hervottomiksi, että haukot ilmaa kuin kala.

45 vuotta

30.12.2015
45 vuotta on pitkä aika olla naimisissa saman ihmisen kanssa. Kate (Charlotte Rampling) ja Geoff (Tom Courtenay) luulevat tuntevansa toisensa läpikotaisin. Tämä osoittautuu kuitenkin vääräksi juuri ennen parin 45 -vuotishääpäivää jota heidän on tarkoitus juhlia ystäviensä kanssa.