Lapsi ja ero

21.3.2018 klo 07:00

Lastenpsykiatri Jari Sinkkosen ja psykoterapeutti Heli Pruukin ”Lapsi ja ero – eväitä eteenpäin” on yleistajuinen ja kattava tietokirja aiheesta. Helppolukuisuudesta huolimatta kirja on laaja yhteenveto suuresta määrästä tutkittua tietoa ja perheterapeuttista viisautta.

Vuosittain yli 30 000 suomalaislasta käy läpi vanhempiensa eron.  Kirjan keskeisin viesti on auttaa vanhempia oman kriisinsä keskellä toimimaan vastuullisina vanhempina. Lasten kannalta suurin riski erossa on vanhempien riitaisuuden jatkuminen eron jälkeen tai etääntyminen toisesta vanhemmasta.

Kirjasta löytyy luotettavaa tietoa monista vanhempia askarruttavista asioista. Millainen on hyvä ero lapsen ja nuoren näkökulmasta? Miten kertoa lapselle erosta? Miten järjestää lapsen asuminen eron jälkeen? Miten kommunikoida erossa? Miten lähipiiri voi tukea erotilanteessa? Mistä voi hakea tukea?

Lapsen vieraannuttamisesta on oma lukunsa. Ajankohtaisesta aiheesta aiempaa suomenkielistä tietoa löytyy vähän. Isyydestä kirjassa on erillinen lukunsa, koska monet isät ovat kokeneet, etteivät tule erotilanteissa riittävästi kuulluksi. Kirja sisältää myös pieniä tehtäviä.

Kirja auttaa eronneita tukemaan toistensa vanhemmuutta ja löytämään sovinnolliset yhteistyövälit lapsen eduksi. Samalla kirja piirtää näkyväksi perheiden tilanteiden yksilöllisiä merkitystä. Helppoja vastauksia vältetään, eikä oleteta, että samat suositukset sopivat kaikille.  

Kirjaa voi suositella kaikille erovanhemmille, heidän läheisilleen sekä alan ammattilaisille.

 

Pruuki, H. & Sinkkonen, J. (2017) Lapsi ja ero - Eväitä eteenpäin. Kirjapaja.

 

Lotta Heiskanen

Psykologi, psykoterapeutti

Väestöliitto