Itseapukirja joka todella toimii

19.4.2018

Arto Pietikäiseltä on ilmestynyt kolmas hyväksymis- ja omistautumisterapiamuotoon (HOT) pohjaava kirja, Joustava mieli tukena elämänkriiseissä (2017) Kirja tuo valoa siihen, miten ihmiset voisivat selvitä paremmin elämän vaikeista kriisikohdista.

Suurimmalla osalla tunteiden säätely sujuu tavallisessa arjessa kohtuullisesti. Välillä voimakkaat tunteet heilauttavat tasapainoa, mutta sitten toimintakyky taas palaa. Vaikean elämäntapahtuman kohdalla vanhat selviytymisen keinot eivät kuitenkaan usein riitä. Silloin tartutaan herkästi siihen, että aletaan välttelemään tunteita. Kuitenkin vaikeiden tunteiden välttely saattaa pitkittää toipumista sekä aiheuttaa uupumisoireita. Kirjassa käsitellään sitä, miten omia tunteita voisi kohdata paremmin. Keskeisinä teemoina ovat hyväksyvän ja tietoisen läsnäolon harjoittaminen sekä oman kärsimyksen huomaaminen ja suhtautuminen siihen myötätuntoisesti. Myös omien arvojen mukaan eläminen on HOT –terapiassa tärkeässä osassa.

Pietikäinen kirjoittaa tekstiä joka on ymmärrettävää ja helppolukuista. Kirjassa on myös paljon erilaisia tehtäviä, joita voi itsekseen miettiä ja kirjoittaa. Isona lisänä on kuunneltavia harjoitteita, joihin pääsee käsiksi Pietikäisen nettisivujen kautta. Kuunneltaviin harjoituksiin tarvitaan salasana joka löytyy kirjasta.

Jos tästä kirjasta innostuu, kannattaa tutustua myös Pietikäisen kahteen aikaisempaan kirjaan Joustava mieli joka käsittelee uupumusta ja masennusta sekä Joustava mieli parisuhteessa joka käsittelee parisuhteita.

 

Anna Salmi, psykologi