Syrjintä ei lannista kaikkia sateenkaaripareja

16.4.
Huolimatta tasa-arvoa edistävästä lainsäädännöstä samaa sukupuolta olevat parit lapsineen kohtaavat yhä syrjintää. Syrjinnän aiheuttamat vastoinkäymiset voivat verottaa sateenkaariperheen hyvinvointia. Tutkimukset kuitenkin osoittavat samaa sukupuolta olevien vanhempien perheineen voivan usein hyvin. Vertailevassa tutkimuksessa ei ole kyetty löytämään erityisiä haittoja tai etuja samaa sukupuolta olevien vanhempien vanhemmuudessa tai lasten myöhemmässä menestyksessä. Tämä tutkimus tarkasteli sateenkaariperheiden lannistumattomuutta ja vahvuuksia suhteessa heidän kokemaansa syrjintään ja vähemmistöstressiin.

Eron jälkeinen yhteistyövanhemmuus edellyttää tunteiden hallintaa

2.4.
Tutkija Helena Willen haastatteli yhteensä 55 eronnutta vanhempaa kahdessa jaksossa eron jälkeen. Ensimmäinen haastattelukierros oli kolme vuotta eron jälkeen ja toinen viisi vuotta eron jälkeen. Tutkija halusi selvittää, miten eronneet hallitsivat kielteisiä tunteitaan yhteistyösuhteessa toisen erovanhemman kanssa. Näitä tunteita olivat loukkaantuminen, viha ja suru.

Kahden äidin välinen kateus johtuu epäselvistä rooleista

23.3.
Uusperheissä lasten biologisen äidin ja uusperheen äidin väliset ongelmat hankaloittavat elämää. Tutkija ja psykologi Sallie Greenwood (2017) selvitti tutkimuksessaan uusperheen lasten biologisen äidin ja uusperheen ei-biologisen äidin välistä ihmissuhdetta ja erityisesti kateutta, joka ihmissuhteessa ilmenee.

Vanhempien riitaisa suhde tai ero lapselle riskitekijöitä

16.3.
Vanhempien eron vaikutuksia lapsiin on tutkittu paljon. Tiedetään, että ero on riskitekijä lapsen kehityksessä. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhempien erolla on mahdollisesti kielteisiä vaikutuksia lapsen kehitykseen.

Perheiden ryhmätöillä eroriitoja vastaan

9.3.
Hollantilaisen Systeemiterapiakeskuksen ja Lasten traumakeskuksen psykologit kuvaavat artikkelissaan projektia pitkittyneisiin konflikteihin ajautuneiden eroparien ja heidän lastensa kanssa. Eräissä tapauksissa riitely oli kestänyt yli 12 vuotta.

Lähipiirin asenteella on vaikutusta eronneiden yhteisvanhemmuuteen

27.2.
Avioero johtaa usein ristiriitoihin yhteisvanhemmuudessa, ja riidat vaikeuttavat lasten olosuhteita. Hollantilainen tutkijaryhmä selvitti, mikä ylläpitää tai kiihdyttää eronneiden riitaa.

Miten adoptiovanhempien ero vaikuttaa adoptiolapseen?

20.2.
Tutkimusta vanhempien eron vaikutuksesta adoptiolapsiin on tehty niukalti. Ensinnäkin tutkimuksissa on tullut esiin, että adoptiolapset kokevat voimakkaammin vanhempien avioeron, koska heillä on taustallaan traumaattisia menetyksiä.

Erovanhemman kostonhalu ja katkeruus heikentävät erolasten hyvinvointia

13.2.
Psykologian professori, tutkija Esther Kluwer Utrechtin ja Raboudin yliopistoista tutki eronneiden vanhempien (n=108) kostonhalua ja mielipahaa entisiä puolisoitaan kohtaan. Tutkijaa kiinnosti anteeksianto, sen vaikutus sekä se, mitä tapahtui, kun anteeksiantoa ei tapahtunut.

Persoonallisuushäiriöt ja pariterapia

6.2.
Jennifer Landuccin ja Gretchen Foleyn teoreettinen tapaustutkimus käsittelee persoonallisuushäiriöstä kärsivien asiakkaiden pariterapiaa.