Kun menneisyys kaduttaa: missasinko elämäni puolison?

18.9.2017 klo 12:00

Siinä hetkessä suhteen lopettaminen tuntui ainoalta oikealta ratkaisulta. Olit varma, että jossain olisi jännittävämpi ja rohkeampi puoliso. Tai ehkä et koskaan antanut mahdollisuutta hänelle, joka ei heti sytyttänyt sinua. Mutta joitain vuosia myöhemmin havahdut kalseaan tunteeseen. Uutta ihmeellisempää ja kestävämpää rakkautta ei löytynytkään. Olisiko sittenkin pitänyt pysyä hänen kanssaan? Pohdit: menetitkö elämäsi rakkauden?

Et saanut koskaan tietää, olisiko suhteenne sittenkin voinut toimia. Nyt sinusta tuntuu, että hänessä olisi ollut kaikki. Mutta menetit hänet.

Ohimennyt rakkaus voi palata mieleen mitä erilaisimmissa tilanteissa. Laulut, paikat ja vitsit muistuttavat hänestä yllättäen. Sure ensin suru läpi. Puhu, kirjoita tai maalaa siitä.

Joskus oma pelko saattoi olla suurin este suhteen alkamisessa. Myös epärealistiset haaveet täydellisestä suhteesta voivat saada tekemään valintoja, jotka kaduttavat myöhemmin.

Saatat hävetä, että menneisyys pitää sinua otteessaan. Koet syyllisyyttä valinnasta, joka tuntuu nyt väärältä. Olet pettynyt itseesi. Katumusta syventää tunne siitä, että päätöstä ei voi enää peruuttaa.

Aluksi viha auttaa. Se saa sinut nousemaan jaloillesi. Tahdot jatkaa elämässä eteenpäin. Kuitenkin anteeksi antaminen itsellesi päästää sinut vapaaksi, ei viha. Anna siis itsellesi anteeksi. Katumus saa jossittelemaan, mutta menneistä päätöksistä on kohtuutonta syyttää itseään loputtomiin. Et voi  olla varma, että suhteenne olisi ollut kuvitelmiesi kaltainen.

Asioille ja itselleen kuuluu antaa aikaa. Menneisyyden katumusten syvempi läpikäyminen edistää omaa kasvuasi silloin, kun haavat eivät ole enää aivan tuoreet. Millaiset asiat tekivät menetetystä rakkaudesta ainutlaatuisen? Vastauksesi  kertoo, mitä syvimmiltään toivot parisuhteelta.

Somessa toisen kuvien ja tapahtumien katselu tiputtaa suolaa haavoihin. Vakoilun sijaan pidä itsesi aktiivisena sinua kiinnostavien asioiden parissa. Tee asioita, joista nautit. Löydä uusia mahdollisuuksia. Tapaa muita ihmisiä, näe heidän ihanat puolensa. Ajattele, että jotkut ihmiset on tarkoitettu elämääsi vain määrätyksi ajaksi. Voit silti oppia näistä lyhyistä ihmissuhteista paljon.

Kun täyttymättömän toiveen on uskaltanut surra läpi, voi myöhemmin olla jopa onnellinen exän rakkaudesta jonkun muun kanssa. Pieni mustasukkaisuuden nipistys voi jäädä, mutta ilo toisen onnesta on suurempi. Silloin uskot, että sinulle voi löytyä joku vielä sopivampi.

Pettymys menetetyistä mahdollisuuksista auttaa tarttumaan tiukemmin tämän päivän uusiin tilaisuuksiin. Elämä on tässä ja nyt. Yhden vaihtoehdon sulkeutumisen hyväksyminen vie aikaa. Tämän jälkeen on kuitenkin mahdollista kokea vastaavaa onnea saavuttamalla toinen tavoite.

On tärkeää ymmärtää, että mikään myöhempi suhde ei ole samanlainen kuin aiempi suhteesi. Eikä niin tarvitse olla. Voit kasvaa ja oppia edellisistä suhteista, jolloin rakkaudesta voi tulla entistä syvempää ja kestävämpää.

 

Sanna Korpela, psykologi

 

Lähteet:

Beike, D.E., Markman, K.D. & Karadogan, F. (2008) What we regret most are lost opportunities: a theory of regret intensity. Personality and Social Psychology Bulletin, 29.

King, L.A. & Raspin, C. (2004)  Lost and found possible selves, subjective well-being, and ego development in divorced women. Journal of Personality, 72, 603-632.

Tekstiä varten haastateltiin kahta sinkkua, jotka uskovat, ettei rakkaus ole sittenkään menetetty mahdollisuus.