Jos muutan ulkomaille töihin, saanko koskaan puolisoa tai perhettä?

3.11.2017 klo 07:00

Moni lapseton sinkku kokee helpoksi muuttaa ulkomaille töihin. Ei tarvitse murehtia kumppanista. Kaikki mahdollisuudet tuntuvat olevan avoinna.

Toiset muuttavat ulkomaille toiveenaan löytää rakkaus. Varsinkin jos Suomessa on pitkään ollut sinkku, voi toive kansainvälisen rakkauden löytymisestä voimistua. Kuitenkin monen kohdalla ulkomailla asuminen siirtää pariutumista ja perheellistymistä myöhemmäksi. Erityisesti jos ulkomailla tehdään tiiviisti töitä ja maa vaihtuu usein. Parisuhteen aloittamiselle ei välttämättä ole tilaa, jos tekee töitä kellon ympäri ja vapaahetkinä seikkailee ympäri uutta maata.

Ulkomailla perhettä ei perusteta tutusta kulttuurista tulevan ihmisen kanssa tuttuun ympäristöön. Paikallinen kulttuuri näkee parisuhteet eri tavalla kuin Suomessa. Monesti esimerkiksi naisen asema parisuhteessa on toisenlainen. Olisitko valmis sopeutumaan siihen?

Myös ulkomailla asumisen kestoa on tärkeää pohtia. Parisuhteen aloittaminen on haastavaa, jos suunnitelmana on pian palata takaisin Suomeen tai muuttaa toisaalle.

Jos haluat kestävän parisuhteen, tärkeintä on pohtia, millaisena näet tulevaisuutesi. Kummankin tulevaisuuden toiveiden olisi kohdattava riittävän hyvin. Haluatteko molemmat jatkaa matkustamista vai asettua aloillenne? Keskustelkaa, mikä on uran ja perheen suhde. Jos haaveilet kansainvälisestä urasta, jossa matkustat paljon, onko myös kumppanisi valmis siihen?

Kestävän ulkomaanrakkauden kannalta on kriittistä sopia yhteiset pelisäännöt. Kumman työuran mukaan muutetaan, jäädään aloilleen tai ollaan erillään missäkin tilanteessa?

Vaatii erityisen hyvää ja avointa kommunikointia rakentaa parisuhde toisesta kulttuurista tulevan ihmisen kanssa. On merkityksellistä ymmärtää toisen kulttuuri ja kuinka se heijastuu omaan kulttuuriin. Käsitysten ja odotusten ei tarvitse olla samanlaiset, mutta niiden on oltava yhteensovitettavat. Mihin kieleen ja kulttuuriin yhteiset lapset kasvavat? Onko isovanhempien antamaa tukea saatavilla? Perheellistyessä uuteen kulttuuriin sopeutuminen ilman sukulaisten tuomaa turvaverkkoa on vaikeaa. 

Monet kaksikulttuurisissa parisuhteissa elävät sanovat, että neutraali maa on paras perheen perustamiselle. Kun ollaan maassa, joka ei ole kummankaan kotimaa, ovat lähtökohdat tasapuolisemmat. Toisaalta tällaisessa tilanteessa tukiverkostot, jotka auttavat lapsiperheen arjessa, ovat ohuemmat.

Väliaikainen ulkomaanelämä voi olla samanlainen kupla kuin nuoruuden kesäleiri. Normaali arki Suomessa tuntuu kaukaiselta ja etäiseltä. Ulkomailla asuminen vapauttaa pariutumisen paineilta Suomessa. Omanlaisen elämän rakentaminen ja uskallus tehdä omia valintoja korostuvat.

Jos kuitenkin aloitat parisuhteen toisesta kulttuurista olevan kumppanin kanssa, se tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia. Kansainvälinen rakkaus on uusi normaali. Expat-rakkaudessa kommunikaation ja kompromissien löytämisen on oltava erityisen vahvaa alusta saakka. Rakentaessasi kestävää suhdetta, esittele kumppanisi myös läheisillesi Suomessa. Vierailkaa toistenne kotimaissa. Rakentakaa sillat eri maailmojenne välille. 

 

Tässä vielä mietittävää ulkomaanrakkauden kaipuuseen:

 

Uskalla pysähtyä hektisen työn keskellä. Haluatko jatkaa koko loppuelämäsi näin?

Tarkista prioriteettisi ja muokkaa elämääsi tarvittaessa. 

Mieti, olisitko valmis muuttamaan työsuunnitelmiasi kumppanin vuoksi?

Mieti, miten ajatuksesi parisuhteesta ja perheestä soveltuvat yhteen uuden kulttuurin kanssa?

 

Sanna Korpela, psykologi

 

Lähteet:

Duque, L. (2009) Mental health of expatriates in Finnish enterprises in Brazil, Turun Yliopiston julkaisuja, sarja D, osa 879, Medica – Odontologica, Turun Yliopisto.