Sinkkuällötys

21.12.2017

Sinulla on kaikki. Kiintoisa ja etenevä ura, vaalean pelkistetysti sisustettu lainaton koti, muutama mediaseksikäs harrastus, säännölliset eksoottiset lomamatkat ja mielekkäitä ystävyyssuhteita, joita elää todeksi aamubrunsseilla. Mutta olet tullut pisteeseen, jossa tämä kaikki tuntuu ontolta. Koska ei ole ketään, kenen kanssa jakaa nämä hetket.

Sinusta tuntuu, että olet yrittänyt parhaasi olla urhea sinkku. Sellainen sinkku, joka nauttii täysillä elämästään. Tekee kaikkea, mikä perheelliselle olisi vaikeaa. Toteuttaa ja kehittää itseään. Opiskelee uuden ammatin. Lähtee vapaaehtoistyöhön Ugandaan. Mutta havahdut siihen, että seinä tuli vastaan. Tämä ei kuitenkaan täyttänyt kaipaustasi. Kaikesta huolimatta toivot merkityksellistä parisuhdetta.

Olet haaveillut parisuhteesta pitkään. Olet kuitenkin yrittänyt kovasti tsempata ja puskea itseäsi uskomaan, että sinkkuelämä on ihanaa.

Saat olla armollinen itsellesi. Parisuhteen toivomisessa ei ole mitään pahaa, väärää eikä heikkoa. Vaikka haaveilet muusta, ei se tarkoita, että nykyinen elämäsi olisi huonoa tai epäonnistunutta.

Olet saattanut koittaa olla ajattelematta puolison löytymistä lainkaan. Olet toivonut asian pois työntämisen helpottavan kipua. Jos kiellät itseäsi toivomasta, teet toiveesta entistä isomman mielessäsi. Ehdottomat kiellot alkavat hallita ajatuksiasi. Mitä enemmän yrität työntää asiaa pois ajatuksistasi, sitä enemmän se puskee takaisin.

Tai ehkä sinusta tuntuu, että olet yrittänyt kaikkesi löytääksesi kumppanin. Olet väsynyt siihen, että saavutat kaikki muut tavoitteesi, mutta parisuhteesta ei tunnu tulevan mitään. Kun on tottunut hallitsemaan elämäänsä ja saavuttamaan tavoitteita määrätietoisella tekemiselle, puolison etsintä turhauttaa. Kovaa työtä ei aina palkita. Sopivaa kumppania ei tunnu kaikesta yrittämisestä huolimatta tulevan vastaan. Samaan aikaan ystäväsi löysi sattumalta kumppanin edes yrittämättä etsiä.

Kokeile kuukauden paastoa. Tänä aikana sinun ei ole tarkoitus tehdä yhtäkään aloitetta tai koettaa hakeutua otollisiin paikkoihin kumppanin löytämiseksi. Kuukauden ajan keskityt kaikkeen muuhun elämässäsi. Toive kumppanista saa olla mielessäsi. Hyväksy se, mutta jätä lempeästi ilman suurempaa huomiota. Havainnoi, kuinka tämä jakso vaikuttaa sinuun ja tapaasi ajatella. Paaston jälkeen voit jatkaa aloitteiden tekemistä, jos haluat.

Saatat kokea itsesi epäonnistuneeksi sinkkuna. Syytät itseäsi siitä, ettet onnistunut luomaan täydellistä sinkkuelämää. Sinua turhauttaa, että kaipaat puolisoa. Olisitko näin ankara ystävällesi? Millä sanoin puhuisit hänelle vastaavassa tilanteessa?

Ole itsellesi armollinen. Saat elää elämää, jossa yhtä aikaa moni asia on hyvin, mutta se sisältää myös kaipausta. Elämä ei ole koskaan täydellistä ilman minkään asian vaikeutta tai kipua.

Rakkauden haastavuuteen ja kiehtovuuteen kuuluu, ettei sitä voi ennalta käsikirjoittaa. Tämä kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että mikä tahansa päivä voi yllättää sinut rakkaudellisesti.

Sanna Korpela
psykologi