MYYTTI: "Sinun tulee aikuistua."

9.12.2014 klo 08:00

Stereotypian mukaan sinkkuus on pidennettyä nuoruusaikaa ja elämän helppoutta. Illan ohjelmassa ovat joogatunti, nettitreffit ja ’yhdet’ kavereiden kanssa. Ehkäpä näin välillä onkin. Parisuhde sen sijaan on työtä, kuuluu sanonta. Aikuisen elämään sisältyy vastuu kumppanista ja lapsista.

Sinkkuus ei merkitse aikuisuuden vastuun puuttumista. Päinvastoin, sinkku joutuu kantamaan kaiken vastuun arjestaan yksin. Hän käy kaupassa, laittaa ruoan, siivoaa ja etsii halvimman lomalennon yksin. Hän vie autonsa korjaamoon, vaihtaa patterit palohälyttimeen ja täyttää veroilmoituksen yksin. Yksinhuoltaja-sinkku vie lapset päiväkotiin ja ostaa kurahaalarit yksin. Sinkku maksaa yksin laskut, vakuutukset ja lainanlyhennyksen – pienemmillä resursseilla kuin kahden hengen talouksissa. Sinkun tulee omaksua kaikki mahdolliset roolit. Yksineläjän talouden hoitaminen on työtä.

Psykologian professori Bella DePaulo on kehittänyt käsitteen singlismi. Se kuvaa sinkkuihin kohdistuvia ennakkoluuloja ja syrjintää. DePaulon mukaan yhteiskunta syrjii sinkkuja esimerkiksi siinä, että laki ei vapauta ketään sinkun läheistä hoitamaan häntä sairastapauksissa. Veli tai ystävä eivät voi saada sairaslomaa auttaakseen sinkkua. Sinkku joutuu selviämään monesta tilanteesta yksin, halusi hän sitä tai ei. Tästä huolimatta aikuinen sinkku leimataan usein vaivattoman elämän eläjäksi.

Sinkkuaikana ihminen kehittää sellaisia elämänhallinnan taitoja, jotka parisuhteessa oleva voi vuosikymmenien ajan delegoida kumppanilleen. Ole siis ylpeä siitä, mitä kaikkea taidat elämässäsi. Ehkä taidoistasi on hyötyä deittimaailmassakin. Kukapa ei ihastuisi kokkaavaan mieheen tai naiseen, joka on itse remontoinut asuntonsa? Silloin voit tarjota uudelle kumppanillesi kokemuksen: minä autan, sinun ei enää tarvitse hoitaa kaikkea yksin.

Elina Nurminen

Psykologi

Väestöliiton Parisuhdekeskus

Lähteet:

DePaulo, Bella. (2007) Singled Out: How Singles Are Stereotyped, Stigmatized, and Ignored, and Still Live Happily Ever After. New York: St. Martin's Griffin.

DePaulo, B.M., & Morris, W.L. (2005). Singles in society and in science. Psychological Inquiry, 16 (2–3), 57–83.

DePaulo, B. & Morris, W. (2006) The Unrecognized Stereotyping and Discrimination Against Singles. Current Directions in Psychological Science, 15(5), 251-254.

Eckel, S. (2014) It´s not you. 27 (wrong) reasons you´re single. New York: Penguin Group.