MYYTTI: "Et tiedä pelin henkeä."

12.12.2014 klo 08:00

Deittailusta puhutaan kuin jalkapallopelistä: on olemassa virheitä ja toimivia pelitekniikoita. Deittailijan täytyy pohtia yksityiskohtaisesti jokaista siirtoaan pelissä: ”Milloin voin vastata hänen viestiinsä, etten vaikuta liian innokkaalta?” ”Onko kulunut jo liian pitkä aika, kun en ole kuullut hänestä?” ”Milloin voin kutsua hänet kotiini?” Deittipelaaja arvailee vastapuolen pelitaktiikkaa yhdessä joukkuekavereidensa kanssa.

Viisi vinkkiä deittailuun on vetoava uutisotsikko. Haluaisimme mieluusti kuulla oikeat vastaukset. Epäonnistuminen pelissä merkitsee joutumista katsomon puolelle. Pelaaja muuttuu ulkopuoliseksi sivustaseuraajaksi. Haluamme välttyä näiltä pettymyksen ja yksin jäämisen kokemuksilta.

Deittipeliä vaikeuttaa se, että sen säännöt muuttuvat koko ajan. Tinderissä tykkäämisen voi osoittaa klikkaamalla sydäntä, kahvitreffeillä vaikkapa hymyilemällä. Nettideitissä voit tulla torjutuksi ilman selitystä, yhteiseltä illalliselta harva lähtee sanomatta sanaakaan. Aikaisemmin suomalaisessa deittailukulttuurissa paheksuttiin useiden ehdokkaiden tapaamista yhtä aikaa. Tinderin myötä verkot vesillä -menetelmä on yleistynyt.

Puhuttaessa pelistä unohtuu se, että haussa on kumpaakin osapuolta tyydyttävä rakkaussuhde. Useimmat sinkut eivät näe itseään pelin pääpalkintona, Unelmien Poikamiehenä tai Poikamiestyttönä, josta lauma ehdokkaita kilpailee. Useimmat sinkut kaipaavat samaa, mitä sinäkin: kumppania, jonka kanssa jakaa arki. Parisuhteessa voittajia on kaksi.

Jos pelin henki ei tuo sinulle onnea, tuskin sitä tuo kyseistä peliä pelaava kumppanikaan. Miksi siis haaskaisit aikaasi johonkuhun, joka ei astu samalle ”kentälle” ja aiheuttaa sinulle pahaa mieltä? Luota omiin tunteisiisi treffeillä, nettideitissä ja Tinderissä. Etsi pelikaveri, jonka kanssa tiimihenki toimii.

Elina Nurminen

Psykologi

Väestöliiton Parisuhdekeskus

Lähteet:

Eckel, S. (2014) It´s not you. 27 (wrong) reasons you´re single. New York: Penguin Group.

Lue myös:

Deittailun digimaailma: torjunta ilman selitystä on yleistyvä tapa kokea menetys