MYYTTI: "Sukulaisilla on oikeus udella."

23.12.2014 klo 08:00

Milloin naimisissa olevat sukulaisesi ovat viimeksi joutuneet perustelemaan naimisissa olemistaan – koko suvun kuullen?

Sinkut herättävät sukulaisissa ja läheisissä uteliaisuutta. Sinkut joutuvat vastaamaan kysymyksiin, jotka olisivat täysin tahdittomia, jos joku esittäisi ne parisuhteessa oleville. ”Mites teidän rakkauselämänne?”

Uteliaita ihmisiä riittää aina. Myöhemmin he kysyvät, koska aiot hankkia lapsia uuden kumppanisi kanssa. Pääasiassa ihmiset eivät kysele yksityiselämästäsi saadakseen sinua tuntemaan oloasi epämukavaksi. Heitä kiinnostaa, millaista sinkkuelämä on.

Et voi muuttaa sukulaisiasi. Voit kuitenkin varautua heidän uteluihinsa. Keksi muutama lause, joita toistat tiukan paikan tullen.

Näin torjut utelut, osa 1

Kirjailija Sara Eckel on blogissaan antanut neuvon siltä varalta, jos sukulaisesi yltyvät utelemaan. Tilanne saattaa edetä näin:

Sukulainen kysyy: ”Miksi olet vielä sinkku?”

Tätä sukulaisesi tarkoittaa: ”Sinkkuus on varmasti oma valintasi.”

Näin sinä kuulet kysymyksen: ”Mikä sinussa on vialla?”

Kuinka vastaat kysymykseen: ”En tiedä.”

Harva jatkaa keskustelua, kun vastaat, ettet tiedä. Jos puhut pitkään, kerrot ehkä enemmän, kuin alun perin aioit. Saatat myös haluamattasi pitää yllä myyttejä kiireisestä uraohjus-sinkusta tai krantusta yksineläjästä.

Ainahan on myös mahdollista, että sukulaisesi kyselee siksi, että hän tietää jonkun, joka voisi sopia sinulle. Hän saattaa päätellä selityksestäsi, että olet liian kiireinen sokkotreffeille.

Näin torjut utelut, osa 2

Toinen vaihtoehto on, että et kommentoi sanallakaan omaa elämääsi. Kiinnitä huomio kyselijään. Voit ottaa turvalauseeksesi jonkin seuraavista:

- Oletpas sinä utelias.

- Sinua selvästi kiinnostaa, mitä minun elämässäni tapahtuu.

- Sinä kyselet aika yksityisiä asioita.

- Oletko sinä huolissasi minun rakkauselämästäni?

- Huomaan, että sinua mietityttää, olenko sinkku vai en. 

Voit toistaa lauseen, jos utelu jatkuu: ”Aivan, minä huomaan, että tämä asia selvästi mietityttää sinua.” Pysy rauhallisena, pysy tarinassa.

Missä menee sinun rajasi?

Oman itsen suojaaminen on tärkeä taito. Älä pakota itseäsi hankalaan tilanteeseen. Sinun ei tarvitse kertoa sukulaisille tai muille läheisillesi yksityiselämästäsi mitään, mitä et halua. Kun tiedät tämän, voit leppoisasti torjua kyselyt. Ne eivät tule ”iholle”. Voit huomaamatta vaihtaa puheenaihetta. Voit myös sanoa suoremmin: ”No, jospa me puhuttaisiin jostain muusta.”

Jos sukulaisesi ovat sinulle läheisiä, voit saada heiltä tukea elämän suurissa kysymyksissä. Ratkaiseva tekijä on sinun kokemuksesi. Tärkeintä on, että voit itse määrittää rajasi. Ovatko kysymykset kiusallisia vai avaavatko ne mahdollisuuden keskusteluun ja tukeen? Mitä haluat jakaa ja mitä et?

Elina Nurminen

Psykologi

Väestöliiton Parisuhdekeskus

Lähteet:

Sara Eckelin blogikirjoitus