Rakastuminen voi olla hyvin vahva tunne. Se saa ajattelemaan, että jotain uutta, ainutlaatuista on tapahtumassa. Untakaan ei välttämättä saa, kun ajattelee vain toista. Erillään ollessa tunnit tuntuvat matelevan.

Rakastumisvaiheeseen liittyy vahvasti tarve kuulua yhteen ja löytää läheisyys suhteessa toiseen ihmiseen. Ihmisellä on perustarve luoda pysyviä kiintymyssuhteita; tarve luoda läheisyyttä, liittyä. Tunne yhteenkuulumisesta poistaa yksinäisyyden ja tyhjyyden tunteen.

Rakastuessa toinen nähdään positiivisessa valossa

Rakastumisen tilaa leimaa myös tietynlainen tapa nähdä toinen. Rakastettu nähdään vahvasti positiivisessa valossa ja häneen suuntautuvat odotukset ovat myönteisiä; olet ihana. Toinen on kuin valkokangas, johon voi heijastaa omia mielikuviaan ihannekumppanistaan. Tähän ihannekumppaniin on helppo olla rakastunut.

Voisi ajatella, että rakastuminen on luontoäidin temppu, jolla se saa ihmiset menemään yhteen, jatkamaan lajia ja luomaan edellytykset parisuhteen syntymiselle ja sitä kautta uusien kehityshaasteiden kohtaamiselle. Toimiva parisuhde on hyvä paikka kasvaa ja kehittyä.

Rakastumisvaihe kestää aikansa, jossain vaiheessa "huuma haihtuu". Se ei ole kuitenkaan merkki väärästä valinnasta vaan on osa parisuhteen luonnollista kaarta. Se kertoo siitä, että suhde on siirtymässä eteenpäin, itsenäistymisvaiheeseen.