Parisuhdeuskollisuus on erityisesti lasten tasapainoisen psyykkisen kehityksen kannalta merkittävä positiivinen tekijä. Varsinkin murrosikäisten ja aikuistumassa olevien lasten oman seksuaalisuuden ja sukupuoli-identiteetin kehittymiselle voi olla traumaattista nähdä vanhempiensa uskottomuuskriisejä.

Vanhempien välinen intiimisuhde ei kuulu lapsille ja nuorille. Hyvä keino on varustaa vanhempien makuuhuone lukolla, jolla voidaan tarvittaessa varautua yöllisiin kulkijoihin. Lasten kehitykselle ei ole hyväksi osallistua vanhempiensa intiimielämään.

Vanhempien huonosti hoidetut kriisit ja tyytymättömyys omaan suhteeseen voivat haavoittaa nuoren luottamusta rakkauteen ja ylipäänsä sitoutuneeseen parisuhteeseen. Jos vanhemmat ovat aktiivisia ja pystyvät ratkaisemaan asioitaan aikuismaisesti, joko korjaamalla suhdettaan tai eroamalla asiallisella tavalla, se auttaa nuorta myöhemmissä elämänkriiseissä ratkaisemaan omia ongelmiaan.

Perheen perustaminen voi vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen

Seksuaalinen haluttomuus on tavallista muun muassa lapsen syntymän jälkeen parin rakentaessa perhettä ja soputuessa muutokseen kahdesta kolmeksi ja kasvaessa vanhemmuuteen, isyyteen ja äitiyteen. Perheen rakentaminen vaatii paljon energiaa. Miehet ja naiset kokevat vaiheen eri tavoin haastavana.

Viisaat vanhemmat käyttävät apunaan kummeja, isovanhempia ja lastenhoitopalveluita. Hyvä keino parisuhteen parantamiseksi on miettiä, milloin oli hauskaa yhdessä ja milloin oli ihanaa seksiä. Kannattaa muistella, mitä siihen liittyi, mitkä olivat olosuhteet, ajankohta ja mitä silloin tehtiin.

Voitte miettiä, mitä erilaista niissä tilanteissa oli verrattuna masentaviin ja turhauttaviin tilanteisiin. Tämä auttaa myös palauttamaan mieleen hyviä sytyttäviä tunteita ja mielikuvia.

Kannattaa myös keskustella siitä, mikä toisen käyttäytymisessä tuntuu hyvältä, jotta toinen voi halutessaan toimia sen mukaan. Yhteistä aikaa varattaessa on tärkeää tuntea, että toinen panee muita asioita sivuun minun takia, eivätkä ovikello, puhelin tai tekstiviestit häiritse. On myös hyvä olla yhdessä ilman paineita rakastelusta, katsoa mitä tapahtuu, eikä päättää etukäteen, mitä rakastelun aikana tapahtuu tai mihin se johtaa. Pelkkä lepo ja toisen lähellä oleminen tekevät ihmeen hyvää itse kullekin.