Hyvässä parisuhteessa, jossa on tyydyttävää seksuaalisuutta, molemmat tarvitsevat tunteen siitä, että hänellä on omaa henkilökohtaista tilaa ja itsemääräämisoikeutta. Jos esimerkiksi perheen äitinä oleminen vie kaiken ajan ja energian, eikä ole aikaa omille ajatuksille, tärkeille asioille ja ystävillä, ei energiaa riitä seksuaalisuteen. Toisaalta jos mies kokee, ettei puoliso kunnioita ja arvosta hänen ponnistelujaan ja saavutuksiaan työssä tai hänelle tärkeitä asioissa ja anna riittävästi tilaa, ei seksi häntä järin kiinnosta.

Sopivan erillisyyden löytäminen vaatii usein taistelu- ja etsimisvaiheita

Sopivan erillisyyden löytymiseen, jossa on sekä yhteistä että omaa tilaa, ei ole aivan helppo päästä. Usein tarvitaan vaikeitakin taistelu- ja etsimisvaiheita. On opittava käsittelemään vastakkaisia pyrkimyksiä, ristiriitoja ja ajan puutetta. Jotkut parit näyttävät kirjoittavan kielteistä historiaa suhteestaan jättämällä riitojen jälkipyykin toistuvasti pesemättä. Tarvitaan myös riittävästi kielteisten tunteiden jakamista ja käsittelyä, rakentavaa riitelyä ja sopimista, jotteivät nämä tunteet kielteisinä ja käsittelemättöminä muistoina tule esteeksi intiimin läheisyyden kokemiselle.

Mistä löytää aikaa kaikkeen? Usein sitä ei löydykään. Silloin auttavat erilaiset sopimukset, jotka opettavat odottamaan ja luottamaan, että oma vuoro tai yhteinen aika tulee. Turvallista läheisyyttä luovat myös lähtösuukko, halaus työpäivän jälkeen taas tavatessa, yhteinen kahvihetki, kävelyretket, leppoisa saunominen kahdestaan…

Rakenna päivittäisiä, säännöllisiä ja lyhyitäkin tunneyhteyden rituaaleja. Soita kumppanillesi vaikka vain kertoaksesi, että ajattelit häntä.